JEZA U BAHREINU

Kraljevska odmazda nad liječnicima

11.05.2011 u 10:14

Bionic
Reading

Ovih dana u crvenomorskoj otočkoj kraljevini Bahrein kreće sudski proces protiv 47 liječnika i medicinskih sestara. Sudi im se za zločine protiv države jer su nastojali pomoći ranjenim civilima - prosvjednicima protiv vladajuće dinastije

Osim što su izvedeni pred vojni sud, liječnici i članovi medicinskog osoblja detaljno su svojim obiteljima opisali višednevne - u nekim slučajevima višetjedne psihofizičke torture kojima ih je podvrgnula tajna policija. Obitelji su ta svjedočanstva dostavile zapadnim medijima. Jednoj liječnici sadistički su 'ispitivači' navodno zavezali oči, bacili stolicu u glavu i proboli jezik kemijskom olovkom.

Represivnom aparatu Bahreina liječnici su se posebno zamjerili kad su se pobunili jer ih se nije puštalo na prosvjede na kojima su se događala krvoprolića. Zatim, optužuje ih se da su 'liječili samo šijitske pacijente' ili da su krali krv iz bolnica da bi je prskali po prosvjednicima i učinili da nemiri koji posljednjih mjeseci potresaju tu arapsku kraljevinu izgledaju još gadnije.

Bahrein postaje jedan od najbrutalnijih primjera kako ekonomske, tržišne slobode nemaju veze sa slobodom o kojoj je čovječanstvo nekada govorilo. Do ove godine o Bahreinu ste mogli čitati kao o najslobodnijoj i stoga najbrže rastućoj arapskoj ekonomiji, jednoj od deset najslobodnijih u svijetu...

Bit će da su svjetske sile ekstremno slobodno tažile žeđ na lokalnim izvorima nafte, a kad je Bahrein pristao igrati važnu ulogu za američke vojne postrojbe u Perzijskom zaljevu, slobodi nije bilo kraja. Sve do 2011. godine i narodnih nemira u dalekom Tunisu.

Sada slušamo i čitamo o tome da su izvori bahreinske nafte presušili, da nezaposlenost i učmalost more mlada pokoljenja, da društvo izjedaju korupcija, nepotizam i ostali dobro poznati jadi, i još jednom se zorno ukazuje da ekonomska sloboda sama po sebi blage veze nema s ljudskim pravima i demokracijom. Bahrein je, uz to, suočen s klasičnim unutarislamskim podjelama između sunita i šijita, s tim da je vladajuća dinastija Al Kalifa sunitska, a čak 70 posto Bahreinaca su šijiti.

No kako je glavna šijitska sila u islamskome svijetu Iran, prosvjednicima u Bahreinu kao da se ne priskače upomoć tako žustro. Tolerira se i da susjedna Saudijska Arabija, još jedna SAD-u podobna monarhistička diktatura, šalje u Bahrein svoje plaćenike da bi se obračunali s civilima koji, slično kao i u Tunisu, Egiptu, Siriji ili Libiji, traže odstupanje diktatora.

'Volio bih vidjeti da se nekim pripadnicima dinastije Al Kalifa zabrani ulazak na teritorij Velike Britanije, a i da im se zaplijeni ovdašnja imovina', izjavio je lord Eric Avebury, član Liberalne stranke i zastupnik u Domu lordova.

Od veljače naovamo, u neredima u 1,2-milijunskom Bahreinu poginulo je najmanje 30 ljudi. U zatvoru se nalaze stotine osoba. Osim liječnika, iza rešetaka su demonstranti, članovi opozicijskih stranaka, aktivisti za ljudska prava, odvjetnici i drugi nepoćudnici.