Svijet DILEMA U PODGORICI

Europska banka i Kina u igri za crnogorsku autocestu

Ni nakon dvije godine od objavljivanja ponude za izgradnju crnogorske autoceste od luke Bara do granice sa Srbijom, još nije određeno tko će ostvariti taj 'projekt stoljeća', kako je naznačeno u Crnoj Gori

Kako u utorak prenose podgorički mediji, kineske tvrtke, predvođene grupacijom Poly, zainteresirane za izgradnju ove autoceste, trebale su do 1. svibnja dostaviti kompletnu ponudu. Međutim, dnevnik Dan doznaje da su Kinezi službeno zatražili produljenje roka kako bi korigirale već ranije dostavljene ponude i prilagodile ih traženom modelu privatno javnog partnerstva, u čemu nemaju previše iskustva.

S druge strane, u čitavu se priču ponovno uključila Europska investicijska banka (EIB) koja bi htjela obnoviti pregovore s crnogorskim partnerima.

Crnogorska vlada u četvrtak bi trebala riješiti dilemu između potrebe da udovolji kineskom zahtjevu ili pak da prekinu proceduru i obnove pregovore s Europskom investicijskom bankom (EIB).

Potpredsjednik vlade Vujica Lazović upozorio je u ponedjeljak na složenost toga pothvata, te da se nada da će do četvrtka mnoge pojedinosti biti jasnije.

Tajnik u crnogorskom ministarstvu prometa Zoran Radonjić rekao je u utorak za jednu radijsku postaju kako je EIB spremna je uključiti se u projekt izgradnje autoceste, u slučaju da kineske tvrtke odustanu, što bi značilo i novčano jamstvo uz novo raspisivanje tendera.

Nakon raskida ugovora s hrvatskim konzorcijem HGI, crnogorska je vlada u prosincu prošle godine odlučila prekinuti pregovore i s grčko–izraelskim konzorcijem Aktor HCH te odlučila početi pregovore s kineskim tvrtkama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još