PRIMJER IZ SRBIJE

Prikupljaju se dokazi protiv novinara ratnih huškača

10.05.2011 u 11:37

Bionic
Reading

Tužiteljstvo za ratne zločine veoma ozbiljno radi na kaznenoj prijavi Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) protiv N. N. novinara zbog ratnohuškačke propagande, potvrđeno je srbijanskom Blicu u tužiteljstvu

'Svaki dan smo u arhivama medijskih kuća, pregledavamo detaljno i vrlo pažljivo zaista obiman materijal, elektronske i tiskane medije, stigli smo do 1992. godine', navode u Tužiteljstvu.

NUNS je sredinom 2009. podnio prijavu protiv N. N. novinara zbog poticanja na genocid i ratne zločine od 1991. do 1999. Uz prijavu, tužiteljstvu je dostavljeno i nekoliko priloga u kojima se navode imena desetak novinara elektronskih i tiskanih medija, s citatima iz njihovih tekstova ili nastupa na televiziji.

U tužiteljstvu za ratne zločine nemaju precizan odgovor na pitanje o rokovima rezultata istrage.

'Ozbiljno se pripremamo rezultate do kojih smo već došli i one do kojih ćemo eventualno doći, podijeliti s javnošću', navode u Tužiteljstvu. U toj instituciji ne smatraju da predugo rade na kaznenoj prijavi, već ističu da se predugo nitko nije sjetio nešto učiniti po tom pitanju.

'Riječ je o ozbiljnoj negativnoj propagandi, koju naši zakoni sankcioniraju. Od tih priloga i tekstova prošlo je više od dvadeset godina', poručuju iz tužiteljstva.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović smatra da bi, iako pojedine redakcije odbijaju dostaviti materijal koji bi pomogao u prikupljanju dokaza, cijela procedura mogla biti brža. Obradović kaže da novinari spomenuti u prilozima uz prijavu nisu jedini na koje se ona odnosi te da je na tužiteljstvu da utvrdi konkretnu odgovornost medija i novinara.


Slučaj Milijane Baletić

NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocijenili su skandaloznim pojavljivanje novinarke Milijane Baletić u ulozi autorice i scenaristice emisije 'Portret Nikole Kusovca - glancanje mitova', emitirane nedavno na Radioteleviziji Vojvodina. Ta je novinarka bila ratna izvjestiteljica RTS-a, koja je 2003. dobila otkaz, ali je odlukom suda vraćena na posao sredinom 2009. godine.

Novinarska udruženja smatraju da je Milijana Baletić 'jedan od simbola ratnohuškačkog novinarstva 1990-ih godina, govora mržnje, promoviranja nacionalističke ideologije i nepoštivanja osnovnih etičkih standarda'.

'Povratak Milijane Baletić u program RTV - javnog servisa koji financiraju građani, smatramo otvorenim šamarom demokratskoj javnosti i dokazom daljnjeg urušavanja ugleda novinarske profesije, ali i osnovnih moralnih načela', stoji u zajedničkom priopćenju NUNS-a i NDNV-a.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović podsjetio je na kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba i novinara RTV Beograd, RTV Novi Sad, dnevnih listova Politika, Večernje novosti i drugih koji su svojim utjecajem i značenjem, kao državna medijska poduzeća, provodili ratnohuškačku propagandu 1990-ih godina.

'Mi smatramo da su oni suodgovorni za ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije koja su dovela do ogromnih materijalnih gubitaka i ljudskih žrtava i najstrašnijih ratnih zločina. Ratno izvještavanje Milijana Baletić, sasvim sigurno, spada u djelokrug ove kaznene prijave', naveo je Obradović.

Predsjednik NDNV-a Dinko Gruhonjić zapitao je je li pojavljivanje Milijane Baletić u ulozi autorice i scenaristice RTV-a 'poruka da ratni huškači neće odgovarati za svoje djelovanje već će, naprotiv, za to biti nagrađeni'.

NUNS i NDNV pozvali su Tužiteljstvo za ratne zločine da zbog ovakvih primjera ubrza rad na prijavi koju je NUNS podnio protiv državnih medija i da izvijesti javnost o saznanjima do kojih je došlo.