EVAKUACIJA U MEMPHISU

Podivljali Mississippi tjera Amerikance u bijeg

10.05.2011 u 10:19

Bionic
Reading

Žitelji američkog velegrada Memphis u saveznoj državi Tennessee pripremaju se za suočavanje s vjerojatno povijesnom poplavom - očekuje se da će vodostaj rijeke Mississippi dosegnuti rekordnu razinu

Jedna od stanovnica Memphisa je Latisha Bowles, čije je susjedstvo već nestalo pod riječnom bujicom, a njezina kuća još je suha, na samom rubu vode.

'Voda želi doći ovdje gore, ali ja sam se svaki dan molila da se to ne dogodi. Imam troje djece i nisam sprema iseliti se iz svoje kuće zbog ovoga', izjavila je Bowles za WMC.

Memphis je jedan od mnogih gradova koje je poharala nabujala rijeka Mississippi. U ponedjeljak navečer razina vode narasla je na 14,57 metara, a očekuje se da će u utorak doseći 14,62 metra.

Predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je proglasio stanje elementarne nepogode za Tennessee, što znači da će se toj državi transferirati federalna sredstva pomoći.

Rijeka Mississippi na najvišoj je razini u Memphisu od 1937. godine, kada je narasla na 14,84 metra - 4,48 metra više od granice poplave.

Rijeka je poplavila najniže dijelove povijesne gradske ulice Beale Street, a već je oko 400 ljudi evakuirano iz svojih kuća u ponedjeljak, rekao je gradonačelnik Memphisa A. C. Wharton Jr.

Poplavu su prouzročile kiše - u posljednja dva tjedna, zabilježeno je 60 posto više padalina od uobičajene količine.

Očekuje se da će idućeg tjedna rijeka preplaviti Louisianu, gdje je već raspoređeno 400 pripadnika nacionalne garde koji pomažu u pripremama za poplavu.

Memphis