ALBANIJA

Oporba proglasila pobjedu na lokalnim izborima

09.05.2011 u 21:45

Bionic
Reading

Albanska oporbena Socijalistička stranka u ponedjeljak je objavila da je dobila lokalne izbore ali je izrazila sumnju da će glasovi biti pošteno prebrojani

Albanija još nije održala izbore koje su u cijelosti ocijenjeni slobodnima i poštenima a nedjeljno glasovanje za gradonačelnike smatra se ispitom spremnosti te zemlje za dobivanje statusa kandidata za EU.


'Mi smo dobili izbore, jasno i nedvojbeno', rekao je pristašama socijalistički čelnik Edi Rama koji je i gradonačelnik Tirane. 'Dvije godine smo se pripremali za ovaj divan dan. Popis pobjeda raste'.

Prebrojavanje glasova se u ponedjeljak nastavilo a po početnim rezultatima izgleda da socijalisti pobjeđuju. 'Zahvaljujem svim izbornim povjerenicima za strogo pridržavanje plana za sprječavanje manipulacija', rekao je Rama. Bitka se nastavlja. 'Sada je red na one koji prebrojavaju glasove da pokažu isto poštenje i ustrajnost kao povjerenici'.

Nakon manjeg dijela prebrojanih glasova izgleda da Rama dobiva ključnu bitku za mjesto gradonačelnila Tirane protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Lulzima Bashe. Socijalisti su odbili prihvatiti rezultate izbora 2009. godine na kojima je premijer Sali Berisha osvojio drugi četverogodišnji mandat a njegovu vladu optužuju za korupciju.