IZBORI U SAD-U

Newt Gingrich kandidat za republikansku nominaciju

09.05.2011 u 20:14

Bionic
Reading

Bivši republikanski predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Newt Gingrich u srijedu će objaviti svoju kandidaturu za republikansku nominaciju na američkim predsjedničkim izborima 2012. godine, izjavio je u ponedjeljak njegov glasnogovornik

Gingrich će kandidaturu objaviti u srijedu na Facebooku i Twitteru, a u petak će govoriti na okupljanju članova Republikanske stranke u Georgiji u Maconu, obznanio je Rick Tyler.

Gingrich (67) konzervativni je republikanac, dobro poznat po svojim političkim obračunima oko državnog proračuna s tadašnjim predsjednikom Bill Clintonom. Gingrich je bio predsjednik 58. saziva Predstavničkog doma od 1995. do 1999. godine. Prethodno je šest godina bio čelnikom republikanske manjine u Kongresu.

Gingrich ulazi u širom otvorenu utrku za republikansku predsjedničku nominaciju, jer stranka nema izrazitog kandidata koji bi se mogao suprostaviti Baracku Obami. Među ostalima najčešće se spominju Donald Trump, Mike Huckabee, Sarah Palin i Mitt Romney, a samo je za ovog posljednjeg sigurno da će ući u utrku.