IRAČKI MILITANTI ODANI AL-ZAVAHIRIJU

'Kunem se Bogom, krv za krv, razaranje za razaranje'

09.05.2011 u 20:11

Bionic
Reading

Iračka islamska država (ISI), militantna skupina povezana s Al-Kaidom, obvezala se u ponedjeljak na odanost drugom u zapovjednoj liniji te organizacije Ajmanu Al-Zavahiriju i najavila da će svojim akcijama osvetiti smrt Osame bin Ladena

U izjavi objavljenoj na islamističkoj internetskoj stranici kalif ISI-ja Abu Baker Al-Bagdadi Al-Huseini Al-Kuraši, oplakao je Bin Ladenovu smrt.

'Poručujem našoj braći u Al-Kaidi, a posebno šeiku Ajmanu Al-Zavahiriju..., budi radostan, imaš vjerne ljude u ISI-ju koji slijede pravi put i neće prestati ili biti prisiljeni na uzmak', navodi se u izjavi.

'Kunem se Bogom, krv za krv, razaranje za razaranje', rekao je vođa ISI-ja u očitoj aluziji na osvetničke napade za Bin Ladenovu smrt. Zavahiri, egipatski liječnik koji se upoznao s Bin Ladenom sredinom 80-ih i kojim se zajedno borio protiv Sovjeta u Afganistanu, dugo se smatra drugim čovjekom Al-Kaide.

Obavještajni analitičari smatraju da je Al-Kaida stvorila Iračku islamsku državu kao krovnu organizaciju svih pobunjeničkih skupina u Iraku. Iračka vojska i policija povisile su razinu pripravnosti nakon Bin Ladenove smrti, strahujući od mogućih osvetničkih napada.