GUŠENJE USTANKA

Sirijske snage uhićuju desetke prosvjednika

09.05.2011 u 20:07

Bionic
Reading

Sirijske snage sigurnosti uhitile su u ponedjeljak desetke prosvjednika u dvama gradovima u koje je predsjednik Bašar al-Asad poslao vojsku da uguši višetjedni ustanak, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava

Sirijska organizacija za ljudska prava objavila je da su ljudi pritvoreni u gradu Homsu u središnjem dijelu zemlje te u Baniasu na sredozemnoj obali. Prosvjedi protiv Asadove autoritarne vlasti traju već sedam tjedana. 'To se i danas nastavlja diljem Sirije, buja broj (pritvorenih), a već je riječ o tisućama', rekao je glasnogovornik te skupine.

Sirijski je ustanak počeo 18. ožujka kad su prosvjednici, nadahnuti ustancima diljem arapskoga svijeta, počeli marš u Deri, gradu na jugu zemlje. Asad je prvo reagirao neodređenim reformskim obećanjima, a u travnju je ukinuo i izvanredno stanje koje je na snazi bilo 48 godina.

No kad su prosvjedi nastavljeni, poslao je vojsku da ih uguši, prvo u Deri. Time im jasno daje do znanja kako ne kani riskirati da izgubi čvrst nadzor koji njegova obitelj ima nad Sirijom već 41 godinu.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava tvrdi da je u neredima dosad poginuo 621 civil i 120 vojnika i drugih pripadnika sigurnosnih snaga.