TUSK NAJAVIO

Ugovor o pristupanju Hrvatska će potpisati ove godine

09.05.2011 u 18:17

Bionic
Reading

Hrvatska će moći ove godine potpisati ugovor o pristupanju Europskoj uniji, ocijenio je u ponedjeljak poljski premijer Donald Tusk, kojega zemlja 1. srpnja preuzima rotirajuće predsjedanje Unijom

'Računamo na to da će Hrvatska ove godine završiti pregovore i potpisati ugovor o pristupanju EU-u', rekao je Tusk novinarima u Varšavi nakon sastanka 'europske trojke' (Poljska-Danska-Cipar), triju zemalja koje će turnusno predsjedati Unijom do kraja 2012.

'Predstavio sam rezultate svojih upravo završenih posjeta Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Suglasili smo se da su europske težnje tih zemalja opravdane', iako neke od tih zemalja ' imaju još posla', rekao je Tusk nakon sastanka s danskim premijerom Larsom Lokkem Rasmussenom i ciparskim Dimitrisom Christofiasom.

Hrvatska je završila pregovore o 30 od 35 poglavlja i nada se Uniji pristupiti u siječnju 2013. Europska komisija pozvala je Hrvatsku da nastavi provoditi reforme u pravosuđu, napose u borbi protiv korupcije. Bruxelles traži i istragu o ratnim zločinima te restrukturiranje brodogradilišta.