Svijet JOSIPOVIĆ U FIRENZI

'Hrvatska može dati doprinos miru u Europi'

Hrvatska kao nova članica Europske unije može bitno pridonijeti Uniji pogotovo u područjima mira, demokracije, napretka i ljudskih prava, kazao je u ponedjeljak u Firenzi na konferenciji o Stanju Unije hrvatski predsjednik Ivo Josipović

Josipović je govorio na konferenciji koja se održava povodom Dana Europe, a u okviru širih proslava koje već više dana traju u Firenzi. Hrvatski predsjednik bio je jedan od govornika na panelu kojeg je vodio predsjednik Europskog sveučilišnog instituta Joseph Borrell, a na kojem su sudjelovali i europska povjerenica za obrazovanje, kulturu i mlade Androulla Vassiliou te brojni ugledni europski dužnosnici.

Hrvatska će, rekao je Josipović, uskoro završiti pregovore s EU-om, a pitanje je što ona kao nova članica može donijeti Europi, u duhu Schumanove deklaracije koja je predstavljena 9. svibnja 1950. postavila politički okvir za Europsku uniju i taj dan se obilježava kao Dan Europe.

Prema mišljenju hrvatskog predsjednika, Hrvatska može dati bitan doprinos miru u Europi, te poslati poruku važnu za stabilnost regije i čitave Europe.

Josipović je podsjetio da unutar i izvan Europske unije još uvijek postoje velike razlike te dodao da Hrvatska može tu razliku učiniti manjom.

'Hrvatska će širiti prostor ljudskih prava i demokracije i upotpuniti kartu Europe na kojoj nedostaje jugoistok', rekao je Josipović te istaknuo da će ulazak Hrvatske u EU biti značajan i za ostale zemlje regije, te im dati novi poticaj.

'Važna je i izgradnja novog europskog identiteta što ne znači gubitak nacionalnog identiteta', kazao je Josipović.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još