VANDOREN O EUROSKEPTICIZMU HRVATA

'Potpora Europskoj uniji je promjenjiva'

09.05.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren ponovio je u ponedjeljak, upitan je li točno da će Hrvatska pregovore s Europskom unijom završiti 23. lipnja, kako to ovisi o tome hoće li hrvatska Vlada dotad ispuniti preostala mjerila za pristupanje Uniji

Vandoren je rekao kako na razini država članica i institucija EU-a postoji zamah u tom smjeru, podsjetivši kako hrvatske vlasti već dulje rade na Poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava, koje uključuje borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa, kao i na preustroju brodogradilišta.

'To su elementi koji su još na stolu', naglasio je Vandoren na skupu u muzeju Mimara u Zagrebu održanom povodom Dana Europe.

Komentirajući svojevrsni euroskepticizam hrvatskih građana, Vandoren je rekao da pojedini rezultati anketnih istraživanja pokazuju kako je potpora Europskoj uniji promjenjiva. To što potpora nije jača znači da hrvatskim građanima treba predstaviti više informacija o Europskoj uniji, na čemu rade Delegacija EU-a i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), ustvrdio je Vandoren, izrazivši uvjerenje da će se u nekoliko sljedećih mjeseci vidjeti jak porast u potpori ideji Europske unije i članstvu u njoj.

Državni tajnik za europske integracije u MVPEI-u Andrej Plenković ocijenio je kako Hrvati nisu euroskeptični, s obzirom da se cijelo društvo od hrvatske samostalnosti, već skoro dva desetljeća, trudi ući u EU.

Upitan o 23. lipnju kao mogućem datumu za završetak pregovora, Plenković je rekao kako se radi 'sve da se pregovori završe do kraja lipnja'. Imamo potporu mađarskog predsjedništva i brojnih drugih država članica, a hrvatska Vlada će do kraja tjedna usvojiti i Europskoj komisiji dostaviti sve potrebne dokumente koji se tiču naših aktivnosti i izvješća o ispunjenim obvezama, dodao je Plenković.

Ulazak u Europsku uniju je zahtjevan i složen proces, Hrvatska je prošla novu metodologiju pregovora, bitno zahtjevniju nego što su imale druge države članice, ustvrdio je Plenković.

Kao razloge što se taj proces za Hrvatsku ponešto oduljio naveo je, među ostalim, krize unutar same EU, ali i globalnu ekonomsku krizu. Sve je to utjecalo da ulazak Hrvatske u EU, s aspekta hrvatskog građanina, traje dulje nego što je bilo tko od nas očekivao, napomenuo je.

Plenković je najavio da će se objaviti pregovaračka stajališta, tako da će, istaknuo je, javnost prije referenduma najesen imati dovoljno vremena da se upozna sa svim detaljima pregovaračkog procesa. MVPEI je u ovogodišnjem proračunu predvidio 15 milijuna kuna za sve promidžbene aktivnosti, a dio tih sredstava već je izdvojen za oglašivačku aktivnost u tiskanim medijima i za radijske spotove, a za nekoliko dana bit će dovršeni i TV spotovi, kako bi proces pristupanja u EU bio dostupniji i vidljiviji hrvatskim građanima, dodao je Plenković.

Vandoren i Plenković te su izjave dali na skupu u muzeju Mimara na kojemu su, u okviru obilježavanja Dana Europe, predstavljeni projekti sufinancirani u programu 'EU Kultura 2007-2013'.