JOŠ JEDAN KUBANSKI MUČENIK

Policija ga nasmrt premlatila

09.05.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Kubanski politički disidenti imaju još jednog mučenika: Juana Wilfreda Sotoa Garcíju, koji je jučer umro od posljedica žestokih batina koje je dobio od policije prilikom uhićenja 5. svibnja

Soto García (46) nije bio poznati disident, već jedan od članova Ujedinjena antitotalitarnoga stola, male organizacije iz središnjeg dijela Kube, kojoj također pripada svjetski poznat disident Guillermo Fariñas, dobitnik Saharove nagrade Europskog parlamenta za 2010, a koji je okvalificirao smrt svog kolege kao 'brutalno ubojstvo'.

Soto, inače čovjek krupne građe, uhićen je u gradu Santa Clara (gdje je mauzolej Ernesta Che Guevare) 5. svibnja, kada je pred očima prolaznika dobio teške batine od kojih je pao u nesvijest, sav u krvi. Policija ga je odvela u bolnicu gdje je pao u komu i jučer umro.

Vlasti se još ne izjašnjavaju, a bolnica u Santa Clari ne daje izvještaj o obdukciji do 15 dana od smrtnog slučaja.

Glasnogovornica navedene udruge Lisset Zamora izjavila je, a prenose kubanski blogeri, da je riječ o ubojstvu, da je Soto García bio vezan lisičinama dok su ga nemilosrdno tukli, da je u blizini tragedije dežurala tajna policija i da je za sve kriva kubanska središnja vlast koja hrabri policijsko divljanje. Fariñas 'pak poziva međunarodne udruge za ljudska prava da osude zločin i da izvrše pritisak na Havanu da bi počinitelji i naredbodavci bili kažnjeni'.

Poznata blogerica Yoani Sánchez smatra da ovo nije izolirani slučaj. Prije samo nekoliko dana bivši zatvorenik iz grupe 75-orice, Ängel Moya također je premlaćen, i to gadno, a vjeruje se da je to djelo pripadnika tajne policije.

Prema onomu što je dosad poznato, Soto García, od ranije poznat policiji zbog 'protudržavnog djelovanja', sjedio je u parku Leoncio Vidal čitajući novine kada ga je policija prisilila da ode kući, na što se on usprotivio tvrdeći da ima pravo uživati na zraku i na javnoj površini. Tada je uslijedilo njegovo uhićenje i strašno batinanje, čemu je svjedočilo više desetaka građana.