VOJNA PARADA

Rusi slave 66. godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu

09.05.2011 u 13:32

Bionic
Reading

Rusija je u ponedjeljak na vojnoj paradi u Moskvi, povodom proslave 66. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu, prikazala svoju vojnu moć

Najveće rakete i najnapredniji tenkovi paradirali su ulicama grada, dok je 20 tisuća pripadnika marširalo Crvenim trgom pozdravljajući predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina

Velike vojne parade tradicionalni su način ispoljavanja sovjetskog i ruskog ponosa od 1945, a pružale su priliku ruskim vođama da na krilima patriotizma u drugi plan privremeno bace probleme koji muče rusku vojsku.

Parada u Moskvi i druge širom Rusije od zapadnog Sibira do Dalekog istoka koštat će, prema procjenama, oko 43 milijuna dolara.

Vojna parada u Moskvi

Analitičari kažu da većinu ruskog naoružanja čini oružje proizvedeno prije 20 godina, a naknadno poboljšano. Iako je drugi najveći izvoznik oružja na svijetu, Rusiji manjka investicija i političke volje da vlastite redove opremi najmodernijim oružjem.

'Ti sustavi stvoreni su prije 20 godina i proizvode se u minimalnim količinama', kaže vojni analitičar Aleksander Golts

Putin je obećao potrošiti 718 milijardi dolara u sljedećih deset godina na obnovu ruskog naoružanja.

Vojnim reformama koje su planirane cilj je popuniti ruski vojni sastav profesionalnim vojnicima, jer demografska kriza dovodi u pitanje popunu vojnih redova ročnicima.