U ISTANBULU

UN-ov skup o najnerazvijenijim zemljama svijeta

09.05.2011 u 13:26

Bionic
Reading

Čelnici 48 najmanje razvijenih zemalja svijeta, zemlje donatori i razne institucije okupili su se u ponedjeljak na višednevnom skupu u Istanbulu pod predsjedanjem glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da bi razmotrili novi desetogodišnji akcijski plan pomoći najsiromašnijim zemljama na planetu

Toj četvrtoj po redu konferenciji UN-a će se u utorak pridružiti i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

U svom uvodnom govoru, Ban Ki-moon je kazao da 'ulaganje u najmanje razvijene zemlje svijeta može biti poticaj koji će pomoći gospodarskoj obnovi i doprinijeti globalnoj stabilnosti'.

'Ne radi se o dobrotvornoj akciji, radi se o mudrom ulaganju', poručio je glavni tajnik UN-a nazočnima, među kojima su i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i turski predsjednik Abdulah Gul

Glavni tajnik UN-a stavit će na konferenciji naglasak na više 'ključnih područja' da bi dao potporu zemljama u kojima je BDP po glavi stanovnika manji od 745 dolara. U tim zemljama živi 900 milijuna stanovnika, tj. 12 posto svjetskog stanovništva, koje privuku tek 2 posto izravnih stranih ulaganja.

Prema Ban Ki-moonu, te zemlje moraju ojačati svoje proizvodne kapacitete i trgovinu, potrebno im je otpisivanje duga, a hitno trebaju izravna strana ulaganja i transfer tehnologije, no od iznimne je važnosti poduprijeti poljoprivredni sektor u kojem je zaposleno oko 70 posto stanovništva siromašnih zemalja.

U najsiromašnije zemlje svijeta spadaju 33 afričke zemlje, 14 azijskih zemalja i Haiti.

UN-ova konferencija o najmanje razvijenim zemljama svijeta održava se svake dvije godine.