DANAS ODLUKA O IZRUČENJU

Novi 'Dan D' za Sanadera: Je li nemoguće ipak moguće?

09.05.2011 u 07:21

Bionic
Reading

Danas bivši hrvatski premijer i višemjesečni austrijski uznik Ivo Sanader izlazi pred sud u Salzburgu, na kojem će se opet raspravljati o njegovom izručenju Hrvatskoj. Kako stvari stoje, na to će se vjerojatno još čekati, pa se zato vrijedi podsjetiti kako je Sanader uopće dospio u austrijski zatvor te što se otada sve dogodilo

Dugo se u hrvatskoj javnosti špekuliralo o optužnici i hapšenju bivšeg premijera Ive Sanadera, no kada je konačno došao taj dan, njega više nije bilo u državi. Ako je vjerovati svim medijima i državnim predstavnicima,

Sanader se dao u bijeg u Austriju, s opcijom leta za Ameriku iz Münchena, dok je on kasnije tvrdio da je tek išao na unaprijed dogovoren službeni put. Bio je to 10. prosinca prošle godine, a nakon ekspresne tjeralice hrvatskih vlasti, bivši premijer Sanader uhićen je na austrijskoj autocesti, u autu što ga je vozio njegov brat koji već godinama živi u Tirolu.

Iako to nije bila svjetska vijest dana, jer Hrvatska ipak nije dovoljno velika zemlja, u većini medija se izvještavalo o nesvakidašnjoj situaciji bivšeg premijera kojeg se zbog optužbi za tešku korupciju hapsi kao bandita, u bijegu. Austrijskoj javnosti Sanader je bio zanimljiv i zbog njenih unutarnjopolitičkih problema, konkretno najveće bankarske afere u suvremenoj austrijskoj povijesti, bankrota Hypo banke, koju se na kraju spašavalo milijardom eura, novcem poreskih obveznika. Za Sanadera se dugo špekuliralo da je jedan od glavnih lobista Hypa u Hrvatskoj te da je za svoj trud dobivao pozamašne provizije. Također, poznata je njegova bliskost s tamošnjim konzervativnim političarima koji su većinom počeli prati ruke od svojeg nekad 'dragog prijatelja Ive'. Iznimka je bio bivši premijer Wolfgang Schüssel, koji je i nakon hapšenja Sanadera govorio o njemu kao o velikom državniku.

Bivši hrvatski premijer sproveden je u zatvor u Salzburgu, u kojem i danas čeka izručenje Hrvatskoj. Za svojeg odvjetnika u Austriji izabrao je Bečanina Wernera Suppana, naravno usko povezanog s austrijskom konzervativnom Narodnom strankom (ÖVP). Ubrzo nakon hapšenja saznalo se i da Ivo Sanader u jednoj tirolskoj banci ima na računu više od milijun eura, čije se porijeklo i danas istražuje, iako on tvrdi da je riječ o legalno stečenom novcu. Hrvatska je odmah zatražila što brže izručenje Sanadera, no on je odlučio iskoristiti svoje zakonsko pravo i – odugovlačio, što uspješno čini već nekoliko mjeseci.

No u danima nakon 10. prosinca događaji su se izmjenjivali nevjerojatnom brzinom. Uskoro se za Sanadera zainteresiralo i istražno povjerenstvo koruškog pokrajinskog parlamenta koje istražuje aferu Hypo, te su ga pozvali da svjedoči. Bio je to prvi veliki Sanaderov medijski istup nakon uhićenja, no svjedočio je videolinkom, što nije zaustavilo hrpu novinara iz Hrvatske i Austrije da pohrli u Klagenfurt. Ono što je uslijedilo bio je pravi multimedijalni šou za 21. stoljeće, taman nekoliko dana prije Božića, sa Sanaderom i njegovim odvjetnikom u Salzburgu s jedne strane i koruškim parlamentarcima u Klagenfurtu s druge. Pokazalo se da većina članova istražnog povjerenstva baš i nema pojma što pitati premijera koji se predstavio na svoj standardni način: samouvjereno do arogancije, glumeći potpunu bezbrižnost jer, kako je rekao, ima čistu savjest. Usput je indirektno zaprijetio svojoj nasljednici Jadranki Kosor, učio članove povjerenstva pristojnosti te, naravno, odbacio sve optužbe o svojoj povezanosti s Hypo bankom.

Iako je za hrvatske medije mjesecima izbjegavao dati intervju, Sanader se oglasio u Salzburger Nachrichtenu, lokalnom austrijskom listu, čijem je neupućenom novinaru ozbiljno prodavao priču o političkom progonu koji orkestriraju njegovi nekoć najbliži suradnici, među kojima je apostrofirao Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa. Ipak, rijetki su povjerovali u tu priču koje se bivši premijer drži i danas.

U svojim pojavljivanjima pred austrijskim sudom Sanader je preko odvjetnika poručivao da u Hrvatskoj neće imati fer suđenje, pa se njegov pritvor stalno produljuje. Prethodni put to je bilo početkom ožujka, a danas će se opet odlučivati o njegovom izručenju. U međuvremenu su do javnosti došle i određene nesuglasice između austrijskog i hrvatskog pravosuđa te državnih odvjetništava, koja izgleda nisu bila u stanju normalno i efikasno razmjenjivati potrebnu dokumentaciju. Nekoliko puta se ponovila situacija da se u Zagrebu tvrdi da su papiri poslani, dok se Austriji kaže da ništa nisu dobili. Nadalje, još uvijek nije jasno zašto domaće državno odvjetništvo nije tražilo ispitivanje Sanadera u austrijskom pritvoru, na što ima pravo.

Cijelo vrijeme u zraku visi i opcija da će i sami Austrijanci možda optužiti Ivu Sanadera zbog njegove povezanosti s aferom Hypo ili zbog onih milijun eura na tirolskom računu. Situaciju ništa manje ne komplicira činjenica da je afera Hypo skandal europskih konzervativaca, u kojem se često spominju i bivši bavarski premijer Edmund Stoiber i pokojni ultradesničar Jörg Haider. U Hrvatskoj je zbog povezanosti s bivšim premijerom, ali i Hypo bankom, u pritvoru završio poduzetnik Robert Ježić, vlasnik Diokija i Novog lista. Još jedna zanimljivost je da u austrijskoj velikoj koaliciji ministarstvo pravosuđa drže konzervativci, koji su prije desetak dana zamijenili ministricu, dovevši na tu poziciju relativno nepoznatu Beatrix Karl. Što se od nje u vezi slučaja Sanader može očekivati, još nitko ne zna, a tportal, unatoč upitima, nije dobio nikakve odgovore od glasnogovornika austrijskog ministarstva pravosuđa.

Sanader je pak tražio da ga se pusti na slobodu dok čeka izručenje Hrvatskoj, ali to sud u Salzburgu nije odobrio, uz objašnjenje da postoji opasnost od bijega. Na ročištu 8. ožujka Sanaderu je pritvor produljen za dva mjeseca, a odvjetnik bivšeg premijera Werner Suppan tada je sutkinji Claudiji Lechner predao izvještaj na 50 stranica, u kojem su se detaljno obrazlagale povrede ljudskih prava počinjene Ivi Sanaderu, s konstatacijom da ga u Hrvatskoj čeka namješteno suđenje. Suppan je izrazio spremnost svojeg klijenta da mu se sudi pred bilo kojim austrijskim sudom.

Danas će se vidjeti hoće li se trakavica o izručenju Ive Sanadera nastaviti ili će konačno pasti odluka o tome da se bivšem hrvatskom premijeru treba suditi u Hrvatskoj. Sudeći po primjeru bivšeg generala Vladimira Zagorca, izručenje iz Austrije može se odgađati vrlo dugo, što znači da ćemo se još načekati dok Ivo Sanader ne dođe pred lice pravde u Hrvatskoj.

S druge strane, cijeli slučaj Sanader pokazao je da je i naoko nemoguće itekako moguće, jer tko bi još prije dvije godine mogao pretpostaviti da će dotični provoditi svoje dane u uskoj ćeliji austrijskog zatvora?