POSLJEDICE 'SUPER ČETVRTKA'

Može li Cameron preživjeti s liberalima na koljenima

07.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Pitanje je retoričko. Naravno da može, štoviše, ne može bolje. Doduše, nezahvalno je biti u vladajućoj koaliciji sa strankom koja je pretrpjela teški izborni poraz, a vjerojatno još i više kada te ta ista stranka optužuje za loš rezultat. Cleggovi liberalni demokrati dvostruko su popušili s britanskim referendumom i lokalnim izborima. Pitanje je kako će Cameron reagirati na taj dim

Nick Clegg ovih dana izgleda kao da je stao u pseće govno i nikako da ga skine s đona. Liberalni demokrati izgubili su prvo s inicijativom za referendum kojim se trebao promijeniti mehanizam izbora u Donji dom parlamenta, a koji bi, dakako, pogodovao broju njihovih zastupnika u budućnosti, potom i na lokalnim izborima u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, gdje su prošli najgore u posljednjih 30 godina. Slikovitije rečeno, izgubili su više od polovice lokalnih vijećnika.

David Cameron sa svojim konzervativcima ne može biti u većem kontrastu. Na izborima su prošli više nego zadovoljavajuće, čak i bolje od laburista, a dodatni trn u koalicijskom braku bila je činjenica da su torijevci mahom glasali protiv referenduma koji je bio neka vrsta političkog brenda Cleggove stranke. Praktički se radi o jedinom uvjetu koji su Liberalni demokrati postavili Cameronu u sastavljanju postizborne koalicije.

Naime, nadali su se promjeni izbornih pravila. Sadašnji sustav, popularno znan kao 'first past the post', po kojem u Donji dom ulazi lokalni kandidat s najviše glasova, trebao je zamijeniti 'alternate voting', po kojem glasači rade listu prioriteta te ukoliko nitko nema apsolutnu većinu, glasovi onih koji loše kotiraju prebacuju se onima koji stoje bolje na top listi izbornih listića. Tim bi sustavom liberali dobili znatno veći broj zastupnika u parlamentu jer su uglavnom visoko na listi nacionalnih simpatija, ali nikada u većini.

Kako stvari stoje, referendum je pao i Britanci su odlučili da se pravila igre ne mijenjaju. Zbrojeno s apokaliptično lošim rezultatom na lokalnim izborima u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, ispada da su liberalni demokrati totalno izgubili nacionalni kredibilitet i sada se kreću na maksimalno 15-postotnoj podršci glasačkog tijela. Napad je najbolja obrana te su pojedini istaknuti članovi Cleggovog klana stali napadati konzervativce da su im podmetnuli koru od banane. Sam Clegg je izjavio da im je glasačko tijelo okrenulo leđa jer Cameron skreće na put tačerizma, a ministar za energetiku, također liberalni demokrat, bacio je drvlje i kamenje na kampanju torijevaca koji su otvoreno podržali referendumsko 'ne'.

Unatoč tomu što su koalicijski partneri izašli iz 'super četvrtka', kako su ga krstili mediji, u dijametralno suprotno političkom odnosu snaga, Cameronu ipak ne preostaje ništa drugo nego pokušati spasiti Cleggovu čast. Zadnje što mu treba je gašenje koalicijske ljubavi u trenutku kada laburisti ponovno rastu – na izborima su osvojili dodatnih 200 vijećničkih mjesta – i kada raste popularnost regionalnih stranaka, poput Škotske nacionalne stranke koja ne zazire ni od odcjepljenja Škotske.

Ono što je jasno je da je raspisivanje referenduma bila zadnja stvar za neko vrijeme za koju su Liberalni demokrati imali kredita postaviti je kao uvjet koalicije. Premijer će morati funkcionirati kao maskota čitave vlade i svojim imidžom zasjeniti tu blamažu. Clegg je također mišljenja da Velika Britanija nije kulturološki spremna na vladu koja se unutar sebe slobodno razilazi u mišljenjima, poput Njemačke.

Ne bi bilo pretjerano zaključiti da Cameron priprema teren za sljedeće izbore na kojima će nastojati izvojevati većinu bez koalicijskog privjeska. Jer da su konzervativci podržali liberale u nastojanju da promijene izborni mehanizam za Donji dom, to bi u sljedećoj rundi glasanja za parlament pogodovalo i jednima i drugima, ali kao političkim partnerima. Otvorenom opozicijom promjeni, torijevci su odlučili podržati sadašnji raspored snaga na sceni i dodatno zacementirati prioritet unutar koalicije. Izmet s Cleggovog đona nitko neće počistiti. Cameron će se praviti da ga ne vidi do sljedećih izbora, a onda vjerojatno uprijeti u njega sa svih deset prstiju.