PAHOR KAO INFORMBIRO

Počela kampanja za referendum o mirovinskoj reformi

06.05.2011 u 21:21

Bionic
Reading

U Sloveniji je u petak počela i službena kampanja uoči referenduma o mirovinskoj reformi koji će se održati 5. lipnja, a najoštrije izjave protiv novog zakona o mirovinskom osiguranju odmah su iznijeli čelnici sindikata i stranka umirovljenika DESUS koja je zbog neslaganja s reformom nedavno izišla iz koalicijske vlade

Predsjednik DESUS-a Karl Erjavec izjavio je u petak na konferenciji za novinare da umirovljenici gube sa svakom reformom.

S reformom mirovinskog sustava provedenom 2000. prosječne mirovine u Sloveniji pale su sa 70 na 59 posto vrijednosti prosječne plaće, a sada žele još jednu reformu, rekao je Erjavec.

Vlad pak upozorava da je reforma mirovinskog sustava neizbježiva zbog demografskih trendova i da bi njezino odbijanje smanjilo povjerenje financijskih tržišta u reformsku sposobnost slovenskih vlasti, što bi moglo izazvati oštre rezove plaća i mirovina.

Slovenski sindikalni čelnici izjavili su u petak da vladino 'zastrašivanje' javnosti smanjenjem plaća i mirovina, odbaci li se mirovinska reforma, podsjeća na propagandu u vrijeme borbe protiv Informbiroa.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, za kojega bi referendum o mirovinskom sustavu mogao biti politički sudbonosan, već je ustvrdio da očekuje kampanju punu populističkih izjava protivnika strukturnih promjena, ali da ne namjerava odustati od reformi.