POMOĆ POBUNJENICIMA

Francuska protjerala libijske diplomate

06.05.2011 u 18:41

Bionic
Reading

Francuska je u petak protjerala 14 libijskih diplomata odanih vladi pukovnika Moamera Gadafija, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova

Francuska, SAD, Velika Britanija i ostale zemlje pokušavaju ići dalje od zračnih udara NATO-a i pronaći druge načine pomoći pobunjenicima koji su zauzeli istok zemlje, ali nisu uspjeli napraviti novi pomak na terenu u svrhu preuzimanja vlasti.

Zračni udari i uspostava zone zabrane letenja, zamišljeni kao zaštita civila, nisu spriječili napade Gadafijevih snaga na džepove otpora u zapadnom dijelu Libije, gdje su se posebice na udaru našli opkoljeni gradovi Misrata i Zintan. Amnesty International upozorava da bi se neselektivni napadi na Misratu, uključujući upotrebu snajpera, kasetnih bombi i topništva na civilna područja, mogli smatrati ratnim zločinom.

Koalicija zapadnih i arapskih zemalja u četvrtak je dogovorila pomoć libijskim pobunjenicima na istoku zemlje, u Bengaziju, u obliku nevojne pomoći vrijedne milijune dolara.

Pobunjeničko Prijelazno narodno vijeće je priopćilo da im je potrebno oko tri milijarde dolara kako bi izdržali u sljedećem razdoblju od nekoliko mjeseci. Naime, UN-ov Program za hranu predviđa da bi pobunjenici mogli ostati bez hrane za šest do osam tjedana. U četvrtak je Kuvajt obećao pomoć od 180 milijuna dolara, a Katar je spreman pobunjenicima poslati pomoć u vrijednosti 400 do 500 milijuna dolara.

Rusija je u petak upozorila da spomenute zemlje trebaju voditi računa da ne djeluju izvan okvira Vijeća sigurnosti UN-a koje je Libiji uvelo sankcije i odobrilo uporabu sile isključivo radi zaštite civila. Sankcije jednako i libijsku vladu i pobunjenike sprečavaju u prodaji nafte na međunarodnom tržištu.