AL KAIDA PRIZNALA SMRT OSAME

'Amerikancima će se krv pomiješati sa suzama'

06.05.2011 u 16:46

Bionic
Reading

Al Kaida je u petak u internetskoj poruci potvrdila smrt svog vođe Osame bin Ladena i najavila da će se osvetiti SAD-u i njegovim saveznicima, uključujući i Pakistan

Pet dana nakon što je američki predsjednik Barack Obama objavio smrt Bin Ladena u akciji specijalaca u Pakistanu, Al Kaida poručuje da neće skrenuti s puta oružane borbe te da je Bin Ladenova krv 'prevrijedna nama i svakom muslimanu da bi bila uzalud prolivena'.

'Uz pomoć Alaha, njegova krv će ostati kletva koja će progoniti Amerikance i njihove agente, unutar i izvan njihovih zemalja. Njihova će sreća prijeći u tugu, a krv će im se pomiješati sa suzama', stoji u poruci na islamističkim internetskim forumima.

U poruci se pozivaju svi muslimani u Pakistanu da se 'dignu i operu ljagu koju su im nanijeli izdajice i lopovi te da očiste zemlju od prljavštine Amerikanaca koji šire pokvarenost'.

Talibani: Smaknuće Bin Ladena je novi poticaj za borbu

'Smaknuće Osame bin Ladena, vođe Al-Kaide kojega su u nedjelju u Pakistanu ubili američki komandosi dat će dodatan poticaj borbama protiv osvajača u Afganistanu, izvijestili su afganistanski talibani u priopćenju objavljenom u petak.

'Islamski emirat (naziv koji su sebi nadjenuli afganistanski talibani) smatra da će mučeništvo šeika Osame bin Ladena dati novi elan borbi protiv osvajača u ovoj ključnoj fazi džihada', stoji u elektronskoj poruci talibanskog glasnogovornika Tarika Gaznivala

To je prva reakcija afganistanskih talibana, koji su priznali da je Bin Laden mrtav. U utorak su smatrali kako je preuranjeno reagirati na izvješće o Bin Ladenovu smaknuću, osobito zbog toga što ni njegova organizacija Al-Kaida tada još nije bila potvrdila tu informaciju.

Pakistan: Bin Laden s obitelji u kući živio pet godina

Jedna od supruga Osame bin Ladena rekla je pakistanskim istražiteljima da je bivši vođa Al-Kaide s obitelji pet godina živio u kući u Abotabadu u kojoj su ga prošli tjedan ubili američki vojnici, rekao je u petak neimenovani pakistanski sigurnosni izvor.

Taj je dužnosnik rekao da je riječ o Amal Ahmed Abdulfattah, najmlađoj od triju Bin Ladenovih žena, koja je u napadu ranjena u nogu. Po njegovim je riječima ona istražiteljima rekla: 'Tamo smo živjeli pet posljednjih godina'.

Nakon što su američki vojnici odnijeli Bin Ladenovo tijelo iz kompleksa, pakistanske sigurnosne snage privele su između 15 i 16 ljudi, među kojima su bile njegove tri žene i nekoliko djece, rekao je taj dužnosnik.

I pakistanska vojska i obavještajna agencija ISI suočene su sa sve većim pritiskom da objasne kako je moguće da je Bin Laden neopaženo godinama živio duboko u teritoriju Pakistana. Vojska je priznala da je bilo obavještajnih propusta i naredila istragu oko toga.

'Nismo znali da se Osama bin Laden skriva u toj kući sve dok nismo priveli ove ljude koji su nam potvrdili da je on (Bin Laden) ubijen', rekao je drugi sigurnosni dužnosnik,

Istodobno je visoki pakistanski obavještajni izvor mjesnim novinarima rekao da su se Bin Laden i njegov zamjenik Ajman al-Zavahiri razišli prije šest godina zbog raspodjele novca, ali nije iznio ikakvih drugih pojedinosti.