PRIVILEGIRANI

Sanader, Pahor i Türk voze se bez vinjete

10.03.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Slovenske vinjete i dalje su vruća tema, a koliko god se činilo suprotnim, tamošnji strogi kontrolori vinjeta ipak nisu u mogućnosti svima naplatiti kaznu

Premijer Slovenije Borut Pahor, predsjednik Danilo Türk, britanska kraljica Elizabeta II. i hrvatski premijer Ivo Sanader voze se slovenskim autocestama bez vinjete jer njihova službena vozila nisu obvezna na vjetrobranskom staklu imati skupu naljepnicu, piše Večernji.hr.

Kaznu od 300 eura zbog neposjedovanja vinjete neće platiti ni službena policijska, vatrogasna i carinska vozila. U tu skupinu spadaju i vozila prometnog inspektorata, interventna vozila civilne zaštite, vozila gorske službe spašavanja, hitna pomoć, slovenska vojska i druge slične službe.

Protiv slovenskog sustava naplate cestarine bunila se i Europska komisija, a sporno je to što u prodaji nema vinjeta za kraće razdoblje od šest mjeseci. Prema dosadašnjim medijskim napisima, uvođenje vinjeta za kraće razdoblje sve je manje izvjesno, a najglasniji protivnik je poduzeće DARS koje upravlja autocestama i od vinjeta ubire veliku zaradu.