OPERACIJA SPAŠAVANJA

Dvoje mrtvih, šestero zarobljenih u poljskom rudniku

06.05.2011 u 12:52

Bionic
Reading

Dvoje ljudi poginulo je, a šest osoba - četvorica rudara i dvojica spasilaca - petak ujutro blokirani su na dnu rudnika ugljena Kupinski u poljskom Suszecu nakon požara koji je izbio u četvrtak navečer, objavila je uprava rudnika

'Akcija spašavanja traje i pokušavamo doprijeti do svih blokiranih pod zemljom', rekla je glasnogovornica rudarsko tvrtke JSW, vlasnice rudnika.

Eksplozija metana u četvrtak kasno navečer, na dubini od 900 metara, prouzročila je požar u rudniku Krupinski mine, u blizini grada Pszczyna u industrijskoj regiji Silesia.

'Uspostavili smo glasovni kontakt s četvoricom rudara i dvojicom spasilaca, ali ne znamo u kakvom su stanju', rekao je Jaroslaw Zagorowski, čelnik rudnika.

Spašavanje se odvija u vrlo teškim okolnostima, na 45 stupnjeva Celzijevih i u gustom dimu.

Ukupno je 32 rudara bilo u predjelu požara. Četrnaest ih je ozlijeđeno, od kojih je osam hospitalizirano zbog teških opeklina nakon što su iz rudnika izvučeni tijekom noći, ali nisu u životnoj opasnosti.

Nesreće, uključujući eksplozije plina, česte su u Poljskoj, gdje ugljen pokriva čak 90 posto energetskih potreba zemlje.