JEDINA NA SVIJETU

Slonica Mosha dobila novu umjetnu nogu

10.03.2009 u 12:43

Bionic
Reading

Slonici imena Mosha u gradu Lampangu u Tajlandu ugrađena je proteza nakon što joj je nagazna mina raznijela nogu

Dobri ljudi slonicu su spasili i doveli u udrugu Prijatelji azijskog slona i zahvaljujući njima, Mosha je postala prva slonica na svijetu koja hoda služeći se umjetnom nogom. Tada je bila stara svega sedam mjeseci. Mosha je u međuvremenu narasla i sada joj je u dobi od tri godine zbog težine ugrađena nova umjetna noga.

Njezin dom u tropskim džunglama sjevernoga Tajlanda, u blizini kambodžanske granice, prva je bolnica za slonove na svijetu.

Lunjajući okolo na trima ekstremitetima, Mosha je izbjegavala hranjenje i nije se htjela družiti s drugim slonovima. Liječnici su strahovali od najgorega sve dok se Moshi nije ukazala prilika susreta s dr. Therdchaijem Jivacateom, koji vodi zakladu za amputirane.

Liječniku je odmah bilo jasno da Mosha neće preživjeti kako bude dobivala na masi s godinama. Jivacateova zaklada napravila je umjetne proteze za više od 16 tisuća ljudi, ali nikad nijednu za životinje. Sve dok Jivacate nije vidio Moshu.

Najveći izazov bio je načiniti protezu od materijala koji će izdržati njezinu težinu. Kada su to uspjeli, Mosha je opet bila vesela slonica. Nakon što je proteza postavljena, Mosha je postala vrlo popularna i zemlji, ali i izvan granica. Gotovo godinu dana nakon operacije, Mosha jede skoro stotinu kilograma hrane na dan i raste tako brzo da su doktori bili primorani ugraditi novu veću umjetnu nogu.