EUROPSKA KOMISIJA DEMANTIRA KOSOR

EU nije zabranila Hrvatskoj objavu poglavlja!

06.05.2011 u 12:29

Bionic
Reading

'Europska komisija ne izdaje nikakve preporuke oko objave pregovaračkih stajališta zemlji koja se nalazi u pregovaračkom procesu', odgovor je koji smo dobili od Delegacije Europske unije u Hrvatskoj na izričito pitanje je li istina da se sadržaj pregovaračkih stajališta ne može znati prije završetka pregovora s Europskom unijom

Podsjetimo, sve hrvatske vlade neistinito tvrde od početka pregovora da pregovaračka stajališta nije moguće objaviti, zbog čega ih se stalno proziva za netransparentnost. Zbog toga je porastao i euroskepticizam, jer ljudi nemaju uvid što Vlada tamo pregovara.

Vlada Jadranke Kosor preko Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija nam je izričito poručila da takve dokumente nije moguće objavljivati
u javnosti dok proces pregovaranja traje te da bi njihova objava bez suglasnosti institucija Europske unije bila neprimjerena. Također napominju da je takva praksa primjenjivana tijekom svih dosadašnjih pristupnih procesa drugih država za ulazak u članstvo Europske unije.

I Vandoren potrdio da Vlada odlučuje o objavi poglavlja

Paul Vandoren veleposlanik EU-a  u Hrvatskoj koji se nalazi u osijeku s predsjednikom Ivo Josipovićem gdje borave u sklopu manifestacije Europski tjedan potvrdio je izjavu svoje glasnogovornice Mirelle Rašić, koja je za tportal danas ustvrdila da 'Europska komisija ne izdaje nikakve preporuke oko objave pregovaračkih stajališta zemlji koja se nalaze u pregovaračkom procesu'. (K.K.)

Iz Delegacije EU u Hrvatskoj priznaju da je istina da Unija ne objavljuje svoje pregovaračke pozicije, ali, objašnjeno nam je, kako će druga strana u pregovorima postupati, nije njihova briga te oni ne izdaju nikakve preporuke i potpunosti je sve prepušteno zemljama u pregovorima.

Na hrvatskoj je Vladi kako će ona baratati s pregovaračkim stajalištima i Komisija tu ne postavlja nikakve preporuke', stoji u odgovoru koji je potpisala Mirella Rašić iz press-ureda Delegacije EU u Hrvatskoj.

Očito su u političkom vrhu zemlje odlučili da je bolje ne objavljivati pregovaračka stajališta i na taj način osigurati 'mir u kući'. Slično su očito razmišljali u Sloveniji jer su i oni pregovaračka stajališta javno objavili, prema informacijama iz njihova veleposlanstva u Zagrebu, tek nakon parafiranja ugovora o pristupu Slovenije Europskoj uniji.

'Komisija zauzima stajalište da javnost treba biti prikladno informirana što članstvo u EU donosi i spremna je pomoći hrvatskim vlastima u tim nastojanjima', poručeno je iz Delegacije Europske unije u Zagrebu.