POŠTOVANI POGUBLJENIK

Bijela kuća angažirala stručnjake zbog tijela Bin Ladena

06.05.2011 u 10:38

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da su američke snage 'poštovale' tijelo Osame bin Ladena kada su ga pokapale u more

'O tome smo, očito, vodili mnogo više brige nego što je to činio Bin Laden kada je ubio 3000 ljudi. Njega nije bilo briga', rekao je Obama u emisiji '60 minuta' televizije CBS.

'Ali, to je nešto što nas čini drugačijima. Mislim da smo to napravili primjereno', rekao je Obama.

Brzi Bin Ladenov pogreb s palube nosača zrakoplova u sjevernom Arapskom moru podigao je buru, jer su mnogi muslimani tvrdili da je to učinjeno suprotno islamskim običajima.

Amerikanci su objavili da je Bin Ladenovo tijelo oprano i da je u skladu s vjerskim zakonima prije pogreba pročitana islamska molitva.

'Bila je to zajednička odluka', rekao je Obama, odgovarajući na pitanje je li sam donio odluku o brzom pogrebu. 'Unaprijed smo razmislili što čemo učiniti ako Bin Laden bude usmrćen u akciji. I mislim da smo pokušali učiniti nešto, savjetujući se sa stručnjacima za islamske zakone i običaje, što je primjerno, što se prema mrtvom tijelu odnosi s poštovanjem', kazao je Obama.

Sudijski šeik Abdul Mohsen Al-Obajkan, savjetnik saudijskog dvora, rekao je da ovo nije bio islamski način pogreba. 'Islamski je način da se pokojnika pokopa u zemlju (ako umre na zemlji) kao i sve druge ljude', kazao je.