Svijet REVIDIRANE MJERE ZAŠTITE

Dokumenti iz Osamine kuće: Napasti američku željeznicu!

Al Kaida je na desetu godišnjicu napada na Washington i New York pripremala napade na vlakove na američkoj željeznici, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo domovinske sigurnosti, nekoliko dana nakon ubojstva Osame Bin Ladena

'U veljači 2010. godine Al Kaida je razmatrala terorističke operacije na vlakove u Sjedinjenim Državama povodom desete godišnjice napada 11. rujna', objavio je glasnogovornik ministarstva Matthew Chandler.

Takve informacije proizlaze iz dokumenata pronađenih u kući Osame bin Ladena u Abotabadu.

'Zasad nemamo informacija o tome da postoji trenutačna prijetnja američkom željezničkom sektoru, ali željeli smo izvijestiti naše partnere o tome da je postojala takva urota', dodao je Chandler. Al Kaida je tada namjeravala 'prevrnuti jedan vlak koji je trebao pasti u dolinu ili s mosta', rekao je Chandler. Nije poznato koliko su planovi daleko odmakli, niti su pronađeni dokumenti o eventualnim mjestima napada.

Ministarstvo domovinske sigurnosti i druge američke agencije sada proučavaju čitavo bogatstvo dokumenata zaplijenjenih iz Bin Ladenova skrovišta. Ministarstvo je u skladu s time već nadopunilo i revidiralo svoje mjere zaštite na nekim potencijalnim terorističkim ciljevima, uključujući i transportni sustav.

New York Times je objavio, pozivajući se na dužnosnike administracije, da obavještajni podaci prikupljeni iz Bin Ladenove kuće pokazuju da je on i dalje vodio i planirao Al Kaidine napade iz toga zdanja.

Također je objavljeno da je CIA mjesecima prije akcije američkih eltnih jedinica pomno nadzirala što se zbiva u Bin Ladenovoj vili iz 'sigurne kuće' u Abotabadu, što će vjerojatno dodatno osramotiti pakistanske dužnosnike i pakistansku obavještajnu službu koja o tome nije imala pojma. Posao koji se obavljao iz te 'sigurne kuće' bio je toliko ekstenzivan da je CIA zatražila Kongres desetke milijuna dolara za njezino financiranje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još