Svijet ZADNJI OD ZADNJIH

Umro i posljednji veteran 1. svjetskog rata

  • Autor: Hina
  • 5.5.2011 14:53:58
  • 5.5.2011 14:47:45

Zadnji poznati veteran 1. svjetskog rata Claude Choules unro je u srijedu u domu za starije osobe u Australiji u dobi od 110 godina, objavila je u četvrtak njegova obitelj.

Posljednji očevidac jednog od najsmrtonosnijih sukoba u povijesti čovječanstva, Choules, rođen 3. ožujka 1901. u Wyre Piddleu u Midlandsu u Engleskoj, umro je u snu u staračkom domu u Perthu, objavila je aistralska vojska.

'Mrzio je rat i smatrao da donosi samo bol. Uvijek je govorio da starci donose odluke zbog kojih mladi moraju ići u rat', rekao je njegov sin Adrian (76). 'Govorio je da kad bi bilo obratno, kad bi se starce slalo u borbu, onda ne bi bilo ratova', dodao je.

Claude 'Chuckles' Choules je 1916. lagao o svojoj dobi kako bi se mogao prijaviti u britansku kraljevsku mornaricu s nepunih 15 godina i postati jedan od 70 milijuna unovačenih vojnika, od kojih je više od polovice ubijeno ili ranjeno.

Deset godina poslije toga preselio se u Australiju i pridružio australskoj mornarici, u čijim se redovima borio u 2. svjetskom ratu, što ga je činilo i zadnjim veteranom oba svjetska rata. Houles je bio zadnji preživjeli veteran 1. svjetskog rata od kraja veljače, kad je, također u dobi od 110 godina, umro američki veteran Franck Buckles.

Iste je dobi i Britanka Florence Green, koja je sad ostala jedini preživjeli veteran velikog rata iako u njemu nije sudjelovala u borbama, već je radila u logistici Kraljevskog zrakoplovstva. Choules je imao dvije kćeri i sina, 13-ero unučadi, 26-ero praunučadi i dvoje prapraunučadi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još