Svijet TVRDI SAUDIJSKI DNEVNIK

Bin Ladena izdao njegov nasljednik Zavahiri?

Egipćani unutar Al Kaide, predvođeni drugim čovjekom te organizacije Ajmanom al Zavahirijem, doveli su Amerikance do Osame bin Ladena, tvrdi saudijski dnevnik Al Vatan

Pozivajući se na sigurnosne izvore u regiji, dnevnik dodaje da je kurir, kojega su američke obavještajne službe pratile i koji im je omogućio da otkriju trag Bin Ladena, radio zapravo za Zavahirija te da je Pakistanac, a ne Kuvajćanin, čiji su identitet otkrili zatvorenici u Gauantanamu.

On je doveo Amerikance do doma Bin Ladena praveći se da ne zna da ga slijede, piše Al Vatan. 'Egipćani iz Al Kaide, koji su de facto vodili mrežu, pokušavali su od bolesti Bin Ladena 2004. preuzeti nadzor nad Al Kaidom', tvrdi dnevnik.

Isti list piše da su ti Egipćani uvjerili Bin Ladena da napusti pakistanske plemenske zone na sjeverozapadu te da se skloni u Abotabadu, otvorenom gradu prilično lakog pristupa, gdje su ga u nedjelju ubili američki specijalci.

Nakon smrti Bin Ladena, Egipćanin Al Zavahiri (59), 'mozak' i glavni glasnogovornik Al Kaide, postaje prvi vođa organizacije i najtraženiji čovjek na svijetu. Bio je vođa egipatskog Islamskog džihada koji se pridružio Al Kaidi 1998. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još