Svijet PODRŠKA PAHORU

Potočnik neće biti mandatar tehničke vlade u Sloveniji

Povjerenik Europske komisije za okoliš i prostor Janez Potočnik u srijedu je zanijekao nagađanja slovenskih medija u kojima se u zadnje vrijeme spominjao kao mogući mandatar tehničke vlade koja bi Sloveniju vodila do redovitih izbora 2012.

U posebnoj izjavi na svojim internetskim stranicama Potočnik je podupro premijera Boruta Pahora u nastojanju da provede strukturne reforme, osobito reformu mirovinskog sustava, o kojoj će Slovenci odlučivati na referendumu 5. lipnja.

Potočnik navodi da kani nastaviti svoju dužnost u Europskoj komisiji te da rješenje 'zapletene političke situacije' u Sloveniji nije u tehničkoj vladi ili novom mandataru, nego u strukturnim reformama kako bi postala otvorena i konkurentna država i društvo koje se temelji na znanju, u čemu bi se trebala sjediniti sva politika.

Pedesettrogodišnji ekonomist i negdašnji glavni slovenski pregovarač u pripremama za članstvo u Europskoj uniji, član Europske komisije od 2004., najprije kao povjerenik za znanost i istraživanja, a od prošle godine kao povjerenik za okoliš i prostor, naveo je da se zbog sadašnjeg položaja ne može upletati u političke rasprave u domovini, ali da se Slovenija treba usredotočiti na reforme koje se provode i u drugim članicama EU-a kako bi se oporavile javne financije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još