PREKID VEZE OD 25 MINUTA

Obama nije vidio Bin Ladenovu smrt u prijenosu uživo

05.05.2011 u 09:09

Bionic
Reading

Direktor CIA-e Leon Panetta priznao je u srijedu da nije bilo prijenosa uživo napada na skrovište Osame bin Ladena, pod pritiskom sumnji koje se gomilaju o službenoj verziji priče koju su Amerikanci pustili u javnost

On je objasnio da je došlo do prekida prijenosa uživo akcije s kaciga američkih specijalaca u Abotabadu u trajanju od 25 minuta, prenosi Daily Telegraph.

Fotografija koju je objavila Bijela kuća prikazuje predsjednika i pomoćnike te odaje dojam da prate uživo situaciju na terenu, ali u stvarnosti oni su zaista malo znali o tome što se događa na mjestu akcije u Pakistanu. Panetta je priznao u intervjuu za PBS da je zbog toga što nisu znali što se događa na terenu kada su specijalci sletjeli u Bin Ladenovo utvrđeno zdanje u Abotabadu napetost u Bijeloj kući bila vrlo velika.

On je priznao i da su konačnu odluku o likvidaciji Bin Ladena donijeli specijalci i da je to bolje nego da je odluku morao donijeti predsjednik.

'Naredba je bila da je Bin Laden ubije. Naravno, da se on mirno predao s rukama u zraku, oni bi ga uhitili', objasnio je šef CIA-e. Nastavio je dalje braniti postupke američkih specijalaca. 'Da budem iskren, sumnjam da je on imao mnogo vremena da kaže bilo što. Pucalo se po kući i specijalci su vrlo brzo došli do trećeg kata i pronašli Bin Ladena i sve se odigralo u djeliću sekunde', kaže Panetta.

Predsjednik je, priča direktor tajne službe, znao da je akcija uspješno izvršena nakon što je zapovjednik odreda mornaričkih specijalaca putem radija izgovorio 'Geronimo', kodno ime koje je značilo da je Bin Laden mrtav. Izostanak slike napada izazvao je kontradiktorne izvještaje o onome što se dogodilo u zdanju u Abotabadu. Tako neki pakistanski umirovljeni stručnjaci tvrde da je malo vjerojatno da je akcija izvedena bez znanja pakistanskih službi, ali se o tome šuti kako se ne bi izazvali unutrašnji nemiri u toj politički iznimno podijeljenoj zemlji.