MEĐUNARODNI KAZNENI SUD

Uhidbeni nalog za Gadafija?

04.05.2011 u 22:41

Bionic
Reading

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo u srijedu je u Vijeću sigurnosti UN-a objavio da će zatražiti tri uhidbena naloga u vezi sa zločinom protiv čovječnosti počinjenih u Libiji od početka sukoba 15. veljače, javljaju agencije

Moreno-Ocampo nije htio otkriti identitet triju osoba za koje će tražiti uhidbene naloge, ali diplomati tvrde da će se na tom popisu najvjerojatnije naći ime Moamera Gadafija. Tužitelj je izjavio da su 'prikupljeni dokazi dovoljni da se zaključi da su civili bili, i još uvijek su, na udaru sustavnih napada, uključujući ubojstva i progone, što predstavlja zločine protiv čovječnosti'.

Također je kazao da se broj poginulih od početka sukoba broji 'u tisućama', a upozorio je i na problem plaćenika koji su u Libiju pristizali od siječnja. Prema njegovim riječima, uhidbene naloge će zatražiti za nekoliko tjedana. Riječ je, kako je rekao, o osobama koje se čine najodgovornije kad je riječ o zločinima protiv čovječnosti.

Spasilački brod napustio Misratu s 800 izbjeglica

Spasilački brod u srijedu je pod granatama uspio iz luke Misrate isploviti s 800 izbjeglica, među kojima ima novinara i ranjenika, ali je zbog nužnosti brza isplovljenja za sobom ostavio nekoliko stotina ljudi koji očajnički žele pobjeći od sukoba.

Brod 'Red Star One' zaputio se prema Bengaziju u već šestoj spasilačkoj misiji Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iz Misrate, pošto je zbog mina i granata morao čekati pet dana da može uploviti u luku.

'Vođa misije IOM-a na brodu Otman Belbeisi rekao je da su se na brod pokušale ukrcati još stotine libijskih civila, ali su zbog ograničena smještaja brodske ljestve morale biti spuštene kako bi brod mogao sigurno isploviti', objavio je IOM u priopćenju.

U Misrati, zadnjem gradu na zapadu Libije koji je još pod nadzorom pobunjenika, ali i pod danonoćnom opsadom snaga Moamera Gadafija, na brod se ukrcalo oko 700 izbjeglica, oko 20 novinara i 50-ak ranjenih libijskih civila s obiteljima. IOM, koji je iz Misrate dosad izvukao oko šest tisuća ljudi, nadao se da će uspjeti prihvatiti ukupno tisuću ljudi, ali im je za evakuaciju na raspolaganju bilo manje od sat vremena.

'Učinili smo sve što smo mogli i u vrlo kratku vremenu ukrcali sve koje smo mogli, uključivo libijske žene i djecu čiji su bližnji ranjeni', rekao je Beleisi.