MOGUĆE POMIRENJE?

Fatah i Hamas dogovaraju tehničku palestinsku vladu

04.05.2011 u 17:33

Bionic
Reading

Inače smrtni neprijatelji, Fatah i Hamas, te još jedanaest političkih snaga, među kojima je i borbeni Islamski džihad, potpisali su jučer u Kairu dogovor prema kojem će pokušati oformiti koalicijsku tehničku vladu u Palestini i pozvati građane na izbore unutar godinu dana od formiranja te vlade

Dogovor je to kojim se pokušava prijeći ponor nastao između dviju najjačih palestinskih političkih grupacija nakon građanskoga rata 2007. Fatah (laici, moderirani, skloni pregovaranja s Izraelom) vlada na području Zapadne obale, a Hamas (islamisti i u ratu s Izraelom) u pojasu Gaze.

Predsjednik Palestinske autonomne vlasti i čelnik Fataha, Mahmud Abbas, kazao je pak da je smrt Osame bin Ladena 'pozitivan čin za svjetski mir', što se Hamasu uopće ne sviđa jer Bin Ladena smatra svetim mučenikom islama. Čelnik Hamasa, Ismail Haniya, optužio je SAD da nastavlja 'prolijevati muslimansku krv'.

Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu izjavljuje da nikada neće pregovarati s palestinskom upravom u koju će biti uključeni Hamasovi predstavnici, što, ako tako bude, udaljuje mogućnosti mirnog rješenja i obnove pregovora Izraela i Palestine. Za početak, Netanyahu odbija predati palestinskoj strani 80 milijuna eura koliko je Izrael pokupio poreza unutar okupiranih palestinskih područja.

Palestinski premijer Salam Fayad odgovara da nikakvi izraelski pritisci neće prekinuti proces mirenja unutar palestinskog naroda, ali mnogi sumnjaju u održivost saveza Fataha i Hamasa.

Hamas, naime, tvrdi da njemu pripada pravo imenovanja palestinskog premijera jer je dobio izbore 2006. uoči izbijanja rata. Da bi premostili razlike, egipatski posrednici u Kairu naglašavaju da vlast mora biti tehnička i samo u svrhu da proces krene i da se provedu demokratski i slobodni izbori. Svejedno, Fatah sebi daje pravo na prednost jer premijer Fayad uživa 56 posto popularnosti, više nego Abbas ili bilo kojeg drugog palestinskog lidera.

Svi se zaklinju da će poštivati jučerašnji dogovor i da će primirje potrajati, a ono uključuje prestanak bilo kakvih napada na Izrael. Čini se da je savez uvjetovan nestankom Hosnija Mubaraka koji je bio mentor Fatahu i ugroženosti sirijskog diktatora Bashar al Assada, pokrovitelj Hamasa. Washington i Bruxelles još uvijek smatraju da nema razloga vjerovati Hamasu koji tek treba dokazati da je spreman za miran i demokratski život.