VANJSKI POSLOVI

S kojim državama nemamo diplomatske odnose?

05.05.2011 u 10:28

Bionic
Reading

U povodu beatifikacije Ivana Pavla II. često se čulo da je to za Hrvatsku važno jer nas je papa odnosno Sveta Stolica 'prva priznala'. Budući da to nije točno, podsjećamo koje su bile prve države koje su priznale Republiku Hrvatsku, ali i s kojim to državama naša zemlja još nema uspostavljene diplomatske odnose

Dana 15. siječnja 1992. godine, Republiku Hrvatsku, tada još jednu od jugoslavenskih republika, međunarodno je priznalo 12 zemalja Europske unije. Članicama Unije istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Ali prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. To se ne smije zaboraviti. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica Unije. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske unije, dakle, 13. siječnja 1992. objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

Ne smije se zaboraviti ni to da su prve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku još u jesen 1991. bile zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate – Slovenija (koja je to učinila još 26. lipnja 1991. godine), Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija.

Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. Prva azijska i islamska zemlja, ne računajući Tursku, koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, dok je od afričkih zemalja to bio Egipat. Hrvatska je potom, 22. svibnja iste godine, primljena u Ujedinjene narode, a do tada su je priznale i Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.

Od međunarodnoga priznanja do danas, Republika Hrvatska održava diplomatske odnose sa 174 zemalja svijeta. Neažurirane stranice Hrvatskog sabora tvrde da nas je priznalo tek 120 zemlja?!

Provjeravajući te podatke, naišli smo na jedan neažuriran podatak i na stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija koje su imale informaciju da Hrvatska i Monako nemaju diplomatske veze. To je, zahvaljujući našoj intervenciji, ispravljeno, a iz ministarstva objašnjavaju da je veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj Republici, Mirko Galić, predao 6. prosinca 2007. izvornike vjerodajnica Knezu Albertu II. od Monaka i time službeno preuzeo dužnost prvog izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske pri Kneževini Monako sa sjedištem u Francuskoj Republici. Veleposlanik Kneževine Monako sa sjedištem u Rimu, Philippe Blanchi, predao je pak 14. prosinca 2007. vjerodajnice Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću. Tim činom službeno su uspostavljeni diplomatski odnosi između Kneževine Monako i Republike Hrvatske.

Na naš upit u vezi zemalja s kojima Hravtska nema diplomatskih odnosa, promtno su nam odgovorili Berislav Živković, odnosno glasnogovorik Tomislav Dragun, koji potvrđuju da su zemlje s kojima Republika Hrvatska dosad nije uspostavila diplomatske odnose, sljedeće: 1) AZIJA: Kraljevina Butan, 2) PACIFIČKE OTOČNE DRŽAVE: Republika Kiribati, Republika Maršalovi Otoci, Kraljevina Tonga, Tuvalu te Salomonovi Otoci, 3) OTOČNE DRŽAVE U KARIPSKOM MORU: Zajednica Bahama, Zajednica Dominika, Federacija Sv. Kristofer i Nevis te Republika Trinidad i Tobago i 4) AFRIKA: Burundi, Ruanda, Kraljevina Svazi, Niger, Liberija, Džibuti, Srednjeafrička Republika te Somalija.

Republika Hrvatska, kažu nam u ministarstvu, iskazala je interes i inicirala uspostavu diplomatskih odnosa sa svim navedenim zemljama, osim Srednjeafričke Republike koja nije priznala Republiku Hrvatsku te Somalije, koja ima tek de jure atribute države, budući da centralna vlada nije priznata u cijeloj zemlji, niti kontrolira veći dio zemlje. U tijeku je postupak uspostave diplomatskih odnosa sa Solomonovim Otocima i Trinidadom i Tobagom te se očekuje da će do uspostave odnosa doći tijekom ove godine.

Zemlje s kojima Hrvatska nije sklopila diplomatske odnose su one koje imaju diplomatske odnose s malim brojem zemalja, uglavnom u regiji (Butan), male otočne zemlje koje su prvenstveno okrenute regionalnoj suradnji (male otočne države u Pacifiku i Karipskom moru), odnosno zemlje s kojima Hrvatska nema razvijenu suradnju (afričke zemlje). S nekim zemljama Afrike gdje djeluju naši misionari, kao što je Ruanda i Burundi, postoje konzularne veze koje se ostvaruju preko hrvatskog veleposlanstva u Južnoafričkoj republici.