SAKUPLJAO KAMENJE

Čimpanza planirala napad na posjetitelje ZOO-a

10.03.2009 u 10:08

Bionic
Reading

Čimpanza iz zoološkog vrta u Švedskoj sakupljala je kamenje kojim je kasnije namjeravala napasti posjetitelje. Njezini postupci su pokazali da su i čimpanze poput ljudi sposobne planirati događaje unaprijed, objavljeno je u švedskoj studiji u ponedjeljak prenosi AP

Santino je čimpanza utvrđenog antisocijalnog ponašanja koja je zapanjila čuvare i posjetitelje zoološkog vrta Furuvik brižno isplaniranim napadom. Prema članku u časopisu Current Biology, 31-godišnji alfa-mužjak počeo je s prikupljanjem artiljerije ujutro nešto prije otvaranja ZOO-a.

Čekao je do sredine dana prije nego što je odlučio kišom kamenja zasuti posjetitelje, navodi se u studiji. Stotine kamenja uklonjene su od 1997. otkad je primijećeno da ga Santino skuplja kako bi se osigurala sigurnost posjetitelja. Kada je posjećenost bila manja, Santino ne bi sakupljao kamenje.

'Promatranje je uvjerljivo pokazalo da majmuni mogu razmišljati o budućnosti na vrlo kompleksan način', rekao je autor studije sa sveučilišta Lund Mathias Osvath. 'To implicira da imaju visoko razvijenu svijest, uključujući sposobnost mentalne simulacije potencijalnih događanja', objasnio je on.

Osvathova otkrića temelje se na njegovim vlastitim desetogodišnjim promatranjima i razgovorima s troje čuvara koji su pazili na čimpanze u ZOO vrtu Furuvik, koji se nalazi 150 kilometara sjeverno od Stockholma.