MEDIJSKI STRUČNJACI:

'Objava slike mrtvog Bin Ladena ne bi dokazala ništa'

04.05.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Više od deset godina njegove su rijetke fotografije vrištale s naslovnica svjetskih tiskovina, treba li stoga zadovoljiti apetite svjetske javnosti, ali i onih sklonih teoriji zavjere te objaviti fotografiju mrtvog Bin Ladena te tako staviti točku na 'i' osobi koja je možda najviše obilježila proteklo desetljeće?

Bigbraderovski sindrom prelio se na ratovanje, ali i visoku politiku. Praćenje uživo lova i likvidacije državnog neprijatelja broj jedan u šoku je pratio državni vrh SAD-a. No javnost je zasad ostala uskraćena za fotografiju mrtvog Bin Ladena.


Američke službe kažu da je Osama smaknut hicima u glavu; iz CIA-e poručuju kako će fotografije objaviti, no čekaju zeleno svjetlo iz Bijele kuće. Hoće li ga dobiti? Naši se sugovornici slažu kako ne bi trebali.

'Načelno sam protiv objavljivanja takvih fotografija jer se njima ne postiže ništa osim što će ga se javnost dugoročno sjećati više kroz taj kadar nego kroz njegov prethodni imidž i djela. Jasno, kod njemu sklone javnosti to bi izazvalo sažaljenje i dodatni pijetet, a kod ostalih osjećaj konačnog poniženja jednog terorista', rekao je za tportal Božo Skoko, stručnjak za odnose s javnošću.

Vjeruje da objava fotografije ne bi mogla poslužiti kao nikakav dokaz jer je dostupnom tehnologijom moguće krivotvoriti bilo što, pa i sliku mrtvog Bin Ladena. U prilog tome ide i činjenica da je teroristu pucano u glavu, tj. u područje očiju stoga bi i u slučaju objavljivanja autentične fotografije, prepoznavanje bilo otežano.

Zaslužuje li Bin Laden jednak tretman?

'Bin Laden bio je vrlo javna osoba te bi stoga u interesu javnosti bilo iznijeti dokaze da je on ubijen kako bi se suzbile bilo kakve spekulacije', rekla je Gordana Vilović, profesorica etike novinarstva. Smatra da bi gledano iz te pozicije fotografije trebalo objaviti. No postavlja se pitanje ima li osoba zaslužna za smrt tisuće nevinih ljudi ista prava kao i ostali.

'Javlja se prijepor koji je povezan s pravima svih ljudi, a to je da imaju jednak tretman i on bi po toj logici zaslužio isto. On kao bilo koja osoba zaslužuje dostojanstvo mrtve osobe bez obzira na djela ili nedjelja', smatra Vilović.

Vjeruje da nije moguće sagledati posljedice objavljivanje te fotografije te je povukla paralelu sa snimkom vješanja Sadama Huseina čija je objava izazvala 'stravične reakcije'. Vilović je uvjerena da bi zatvoriti poglavlje s Bin Ladenom, a ne objavom fotografije počinjati koš jedan čin koji može izazvati vrlo negativne efekte.

Protiv je objave fotografije mrtvog Bin Ladena te zaključuje: 'Ja ne bi voljela da netko objavi moju fotografiju.'