U JUŽNOKINESKOM MORU

Pomorski incident između SAD-a i Kine

10.03.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Kina je u utorak pozvala Sjedinjene Države na prekid pomorskih aktivnosti koje smatra ilegalnim u Južnom kineskom moru, odbacivši optužbe Sjedinjenih Država prema kojima su kineski brodovi ugrožavali jedan nenaoružani brod američke mornarice.

"Američki brod je povrijedio kineske i međunarodne zakone", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu.

On je rekao da je Kina uložila službeni prosvjed Sjedinjenim Državama kojim poziva Washington da odmah prekine te aktivnosti. Dodao je da su američke izjave u potpunosti lažne.

Pentagon je ranije objavio da je pet kineskih brodova u nedjelju slijedilo nenaoružani broda ratne mornarice SAD USNS Impeccable, u međunarodnim vodama. Incident se dogodio 75 nautičkih milja južno od otoka Hainan.

Pentagon je priopćenju naveo da su kineski špijunski brod i još četiri druga broda okružili Impeccable, nenaoružano plovilo koje izvodi oceanski nadzor u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru.

Pentagon je naveo da je incidentu prethodilo višednevno agresivno ponašanje kineskih brodova. Dva dana prije toga jedna kineska fregata projurila je na 90 metara od američkog broda, a 7. ožujka kineski brod za prikupljanje obavještajnih podataka u radio vezi je zaprijetio Impeccable-u da je njegova aktivnost ilegalna i pozvao ga da napusti to područje ili će "snositi posljedice", naveo je iz Pentagon.