Svijet JUGOSLAVENSKI MARŠAL

Prije 31 godinu umro je Josip Broz Tito

  • Autor: A. Srzić
  • 4.5.2011 15:07:03
  • 4.5.2011 11:32:42

Na današnji dan prije 31 godinu umro je Josip Broz Tito, predsjednik i maršal Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Zemlja kojoj je bio na čelu nedugo nakon njegove smrti raspala se u nizu krvavih ratova, a brojno stanovništvo s nostalgijom gleda na vrijeme dok je on vladao prostorom koji se danas naziva zapadni Balkan, a ostali ga smatraju običnim diktatorom i ratnim zločincem.

Tito je rođen 1892. godine u Kumrovcu u Hrvatskom zagorju, a preminuo je 4. svibnja 1980. godine u Ljubljani. Njegova smrt zavila je u crno bivšu Jugoslaviju, a na toliko puta opjevan pogreb došle su mu odati počast stotine predsjednika, premijera i okrunjenih glava.

Tito je čvrstom rukom vladao socijalističkom Jugoslavijom od Drugog svjetskog rata do smrti, vješto balansirajući između istoka i zapada, Rusije i SAD-a, te je zahvaljujući toj politici bio i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih. Etničke podjele u zemlji pokušao je zatomiti proklamiranom politikom bratstva i jedinstva koja je doživjela neuspjeh odmah nakon njegove smrti.

I danas, 31 godinu nakon smrti, spomen njegova imena izaziva jake emocije i kod pobornika i kod protivnika.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još