Svijet SARKOZY ZA GRANIČNU KONTROLU

'Francuska nema posla za val imigranata'

Francuska ne stvara dovoljno novih radnih mjesta da bi mogla prihvatiti valove novih imigranata iz sjeverne Afrike koji bježe od političke nestabilnosti, rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u intervjuu za tjednik L'Express od utorka

Sarkozy, konzervativac čije je mišljenje o imigraciji i muslimanima izrazito desničarsko, ponovio je da bi zemlje unutar EU-ove Schengenske zone morale privremeno smjeti uvesti neki oblik granične kontrole.

'Ja vjerujem u Schengen, ali taj sustav mora evoluirati. Danas je na kraju puta', rekao je Sarkozy.

'Teško osiguravamo posao i za svoje građane, a nezaposlenost stranaca iz zemalja izvan EU-a na stopi je od 23 posto pa se moramo zapitati i o legalnoj imigraciji. To je pitanje zdrava razuma', objasnio je francuski predsjednik.

Imigracija je uoči francuskih predsjedničkih izbora zakazanih za travanj 2012. postala važno pitanje. Pariz i Rim u travnju su od službenog Brxellesa tražili vraćanje ovlasti država u odbijanju vala imigranata iz Tunisa koji bježe od političke nestabilnosti na sjeveru Afrike.

Europska je komisija objavila da razmatra zahtjev za dopuštanjem ograničene i privremene kontrole, uz strogo definirane kriterije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još