POVRATAK NASILJA

Sjeverna Irska: Ubijen policijski časnik

10.03.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Časnik sjevernoirske policije ubijen je kasno navečer u ponedjeljak u Craigavonu, 40 km jugozapadno od Belfasta, samo dva dana nakon ubojstva dvojice britanskih vojnika koje je potaknulo strahovanja o povratku nasilja u britansku pokrajinu

Časnik je ubijen dok se nalazio u ophodnji, priopćila je policija. U subotu su ubijena dva britanska vojnika, a za taj je napad odgovornost preuzela Prava IRA, odmetnuta republikanska skupina.

Nakon tri desetljeća nasilnih sukoba protestanata i katolika koji su okončani potpisivanjem mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998, mnogi ljudi u Sjevernoj Irskoj strahuju da bi najnovija ubojstva mogla potaknuti novu spiralu nasilja.

Agencija Reuters navodi da lokalni političari vjeruju da iza napada u ponedjeljak stoje odmetnuti republikanci koji se protive mirovnom procesu, premda još nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

'Nalazimo se na rubu ponora... nemojmo dopustiti da nas vrate u prošlost', rekla je lokalna dužnosnica Dolores Kelly iz stranke SDLP.

Zastupnik lokalnog parlamenta iz redova Sinn FeinaJohn O'Dowd rekao je da je policija došla na poziv u pretežno katoličku četvrt Lismore Manor kad je na ophodnju zapucano.

'Ovo je napad na mirovni proces. Sada je vrijeme za snažno političko vodstvo i hladne glave', rekao je O'Dowd.

Irski premijer Brian Cowen pozvao je sve da se suzdrže od nasilja, a britanski premijer Gordon Brown, koji je u ponedjeljak posjetio vojarnu u kojoj su ubijena dvojica vojnika, rekao je da 'politički proces neće biti uzdrman'.
U napadu na ulazu u britansku vojnu bazu Massereene, zapadno od Belfasta, u subotu navečer ubijena su dvojica britanskih vojnika. Njih dvojica prve su britanske vojne žrtve u Sjevernoj Irskoj od 1997. godine.

Odgovornost za napad preuzela je Prava IRA, odmetnuta frakcija IRA-e koja se protivi mirovnom procesu i želi da Britanci odu iz Ulstera

Prava IRA ustanovljena je 1997, a po zlu je postala poznata kada je 15. kolovoza 1998. izvela najkrvaviji napad u 30 godina sukoba u Sjevernoj Irskoj, eksplozijom automobila-bombe u Omaghu, kada je bilo 29 žrtava i više stotina ranjenih.

Prava IRA osnovana je tajno kada se od glavne organizacije IRA-e odcijepilo stotinu do dvije stotine disidenata. Danas ih je preostalo nekoliko desetaka, drže stručnjaci.

Prava IRA zamjera IRA-i i njezinu političkom krilu, stranci Sinn Fein, sudjelovanje u mirovnom procesu i supotpisivanje povijesnih mirovnih sporazuma s protestantima u travnju 1998. godine.