Svijet AMERIČKI SAVEZNICI

Proturaketni štit stiže u Rumunjsku

  • Autor: Hina
  • 3.5.2011 14:29:46
  • 3.5.2011 13:33:18

Sjedinjene Države i Rumunjska dogovorile su se da će se elementi budućeg američkog proturaketnog štita postaviti u rumunjskoj vojnoj bazi Deveselu, na jugu zemlje, objavio je u utorak rumunjski predsjednik Traian Basesecu.

'Dogovorili smo mjesto na koje će biti postavljen proturaketni sustav. To je bivša zrakoplovna baza u Deveselu, u okrugu Olt, na jugu zemlje', rekao je Basesecu u televizijskom obraćanju.

Oko 200 američkih vojnika bit će u prvo vrijeme smješteno u Deveselu, ali njihov bi broj mogao narasti do 500, dodao je.

Sjedinjene Države i Rumunjska mjesecima su pregovarale o mjestu i uvjetima raspoređivanja dijelova proturaketnog štita u Rumunjskoj.

'Proturaketni štit nije usmjeren prema Rusiji', naglasio je rumunjski predsjednik.

Bukurešt je 2009. objavio svoju namjeru da aktivno sudjeluje u novom američkom proturaketnom obrambenom sustavu koji razvija administracija Baracka Obame, nakon odluke da se odustane od projekta administracije Georgea W. Busha koji je izazvao velike prijepore s Rusijom.

Osim Rumunjske, Poljska i Češka također su pristale sudjelovati u novom proturaketnom štitu.

Rumunjska je Sjedinjenim Državama također odobrila da Constantu, njezinu glavnu luku na Crnom moru, koriste i kao zračnu luku za tranzit vojnih postrojba i opreme prema i iz Iraka i Afganistana, rekao je rumunjski predsjednik.

Bukurešt je godinama blizak saveznik Sjedinjenih Država. Rumunjska je poslala svoje postrojbe u Irak i ima blizu 2000 vojnika u Afganistanu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još