NEUGODNA PITANJA PAKISTANU

Kako se Bin Laden skrivao pred nosom američkim 'saveznicima'?

03.05.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Obamina administracija već traži odgovore od Pakistana kako se Osama bin Laden tako dugo skrivao u toj zemlji prije nego što su ga ubili američki specijalci. Bin Laden je živio u utvrđenoj vili od milijun dolara u području u kojem stanuju brojni vojnici, a u neposrednoj blizini nalazi se i ugledna vojna akademija

I John Brennan, savjetnik predsjednika SAD-a Baracka Obame za borbu protiv terorizma, nagovijestio je da će istražiti kako se Bin Laden tako dugo skrivao 'pred  nosom' pakistanskim službama koje skupo financiraju baš Amerikanci da bi im pomogli u borbi protiv terorizma. Dodaje da je potpuno 'neuvjerljivo' objašnjenje da Bin Laden nije uživao 'podršku sustava' u Pakistanu.

Šef Al Kaide ubijen je u napadu američkih specijalaca na utvrđeno zdanje u Abbottabadu, oko 50 kilometara udaljenom do glavnog grada Pakistana, Islamabada.

Zasigurno će otkriće Bin Ladenova skrovišta tako blizu glavnom gradu Pakistana poremetiti pakistansko-američke odnose. Doduše, ni prije Amerikanci nisu u potpunosti vjerovali svojim saveznicima, pa ih tako uopće nisu obavijestili da planiraju izvršiti akciju na njihovom teritoriju sve dok sve nije bilo gotovo, bojeći se curenja podataka.

Neki članovi Kongresa već su zaprijetili da će uskratiti Pakistanu ekonomsku pomoć. Amerikance je zaprepastilo i saznanje da je zdanje građeno naočigled pakistanskih tajnih službi.

Sada će zasigurno uslijediti velik pritisak na Pakistan da se iskupi i preda vođu talibana mulu Omara i Bin Ladenova zamjenika Ajmana al Zavahirija, ako se nalaze u toj zemlji.

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf je izrazio nezadovoljstvo narušavanjem suvereniteta svoje zemlje.

Nakon ubojstva Bin Ladena sigurno je da će SAD preispitati i svoj angažman u Afganistanu.