TRAŽO ODBACIVANJE OPTUŽNICE

Danas odluka haškog suda o Šešelju

03.05.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) će sud u srijedu objaviti odluku o zahtjevu vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i progon vojvođanskih Hrvata, za odbacivanjem optužnice koji je podnio temeljem pravila ICTY-ja koja omogućuju da optuženi, nakon što tužitelji završe izvođenje svojih dokaza, objasni sudskom vijeću zašto misli da tužitelji nisu dokazali njegovu odgovornost.

Usmeno ročište na kojem je Šešelj svoj zahtjev obrazložio održano je od 7. do 9. ožujka i on je tada tražio da ga ICTY ne samo oslobodi krivnje nego je zatražio da mu se isplate milijuni eura odštete zbog osmogodišnjeg pritvora.

Šešelj je ustvrdio da se optužnica temelji na lažnim optužbama, a svjedoke koji su ga teretili za govore mržnje i poticanje dobrovoljaca SRS-a odbacio je kao lažne.

Tužiteljstvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana.

Optužen je za zločine protiv čovječnosti u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz Vojvodine. Ideju 'velike Srbije' sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i muslimana ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužiteljstvo.

Tužiteljstvo je kao dokaze uvelo niz njegovih huškačkih govora i snimke obilazaka, u odori ili civilu, srpskih dobrovoljačkih postrojbi koje je poticao da pustoše i čine zločine u Hrvatskoj i BiH. Šešelj na tim snimkama objašnjava kako je mobilizirao dobrovoljce Srpske radikalne stranke i upućivao ih u 'srpske zemlje' u Hrvatskoj i BiH.

Tijekom dokaznog postupka tužitelji su kao svjedoke izveli brojne žrtve, uključujući preživjele masakra na Ovčari i u Voćinu u kojem su sudjelovali Šešeljevi dobrovoljci. Svjedočili su i prognani Hrvati iz vojvođanskog mjesta Hrtkovci koji su se nakon njegova govora u Skupštini u Beogradu u travnju 1992., kada se zauzeo za progon Hrvata iz Vojvodine, te njegova mitinga u Hrtkovcima u svibnju '92. na kojem je čitan popis Hrvata i Mađara koji moraju otići, počeli iseljavati u strahu i uz prijetnje. Iz Hrtkovaca je odselilo oko 700 od 1000 Hrvata.