Svijet AMNESTY INTERNATIONAL

Romi ponovno na udaru talijanskih vlasti

  • Autor: D. Pilsel
  • 2.5.2011 18:26:20
  • 2.5.2011 16:20:53

Tijekom vikenda uoči Uskrsa, gradske vlasti prisilno su deložirale više od 700 Roma iz tri neformalna naselja u Rimu. Ovime je nastavljen val prisilnih deložacija u talijanskoj prijestolnici koji bi uskoro mogao zahvatiti i druge romske zajednice u Rimu, upozorava Amnesty International


Godinu dana nakon objave izvještaja 'The wrong answer: Italy's 'Nomad Plan' violates the housing right of Roma in Rome', Amnesty International ponovno izražava zabrinutost zbog neuspjeha talijanskih vlasti da osiguraju pravo na adekvatno stanovanje i zaustave diskriminaciju Roma u Rimu. Samo od početka travnja u više od 30 neformalnih naselja u Rimu stanovnici su prisilno deložirani bez prethodne najave i konzultacija. Kao posljedica toga, više od 700 Roma, uključujući trudnice i djecu, ostalo je bez doma.

Uslijed velike medijske popraćenosti deložacija i akcija koje su poduzele nevladine organizacije, među kojima i Amnesty International, vlasti su odlučile privremeno obustaviti deložacije na tjedan dana i za naredna dva-tri mjeseca ponuditi alternativni smještaj pogođenim stanovnicima u suradnji s Caritasom.

Donošenjem kontroverznog 'Nomadskog plana' talijanske su vlasti utrle put za prisilne deložacije tisuća Roma, kao i za premještanje većine njih u nove kampove u predgrađima velikih gradova. Prisilne deložacije poput ovih protivne su međunarodnom pravu i predstavljaju kršenje ljudskih prava. Deložacije su dozvoljene isključivo nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti, a uvjeti koji moraju biti unaprijed ispunjeni uključuju istinske konzultacije s pogođenim stanovništvom, pristup pravnoj pomoći i jamčenje prava na adekvatno stanovanje putem osiguravanja alternativnog stambenog prostora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još