SMRT SIMBOLA AL KAIDE

'Obamina pobjeda neće svijet učiniti sigurnijim mjestom'

02.05.2011 u 14:24

Bionic
Reading

Eliminacija Osame bin Ladena udarac je Al Kaidi najviše na simboličkoj razini je on bio personifikacija i zaštitni znak te borbe, a najveću korist od svega izvući će Barack Obama koji će znatno osnažiti šanse za dodatne četiri godine u Bijeloj kući, mišljenje je politologa i vojnih analitičara s kojima smo razgovarali

Uhititi ili likvidirati?

Mišljenja oko pitanja je li ga se moglo privesti i suditi mu, podijeljena su. Dok Tabak smatra da bi ga Amerikanci uhitili da su mogli jer je ovako pretvoren u mučenika koji je poginuo u borbi, Grdešić s druge strane smatra da je akcija bila organizirana s ciljem da se meta eliminira jer bi njegovo vucaranje po američkim sudovima donijelo brojne komplikacije i od njega napravilo mučenika te bi izazvalo nezadovoljstvo muslimanskog svijeta i zategnulo američke odnose s njim.

'Prije svega, Osama bin Laden bio je simbol terorističkog pokreta i osnivač Al Kaide. Kao takav označen je kao jedan od glavnih ciljeva SAD i u tom smislu riječ je uspjehu', kaže Vlatko Cvrtila.

S tezom da je ubijen simbol Al Kaide slažu se i vojni analitičar Igor Tabak i politolog i nekadašnji hrvatski veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić. Tabak dodatno objašnjava da je prije 10 godina on zaista bio operativni zapovjednik, ali danas to više nije.

'Zbog toga njegovo ubojstvo puno će manje utjecati na sposobnosti Al Kaide kao organizacije', mišljenja je Tabak. Štoviše, zbog smrti vođe, govori Cvrtila, može se očekivati i veće motivacija članova terorističke mreže.

Dakle, smrt vođe najnotornije terorističke organizacije na svijetu u početku zasigurno svijet neće učiniti sigurnijim mjestom za život.

'To govori i činjenica da je stanje sigurnosti nakon njegove smrti nije povećano, nego je smanjeno', poručuje Grdešić. Američki i britanski građani u inozemstvu su već pozvani na veći oprez, a i Interpol je digao stupanj opasnosti od mogućeg terorističkog napada.

Najveću korist od Bin Ladenove smrti imat će i onaj koji je za nju najizravnije i zaslužan, američki predsjednik Barack Obama. On je od samoga početka mandata na udaru američke desnice koja ga je prozivala da je zapostavio borbu protiv terorizma, a posljednjih dana bio je prisiljen postaviti na internet i rodni list jer se  sumnjalo u njegovo porijeklo.

'Ovo je veliki uspjeh Baracka Obame i demokrata u borbi protiv terorizma jer pokazuje da nisu slabi kako im se imputiralo i da je on cijelo vrijeme vodio rat protiv terorizma, ali na drukčiji, tihi način', kaže Grdešić. Cvrtila kaže da ovaj događaj borbu protiv terorizma ponovo stavlja na jednu drugu razinu jer je Obama dokazao da ju je sposoban voditi, a Tabak da se ne bi iznenadio da mu ovo otvori vrata novoga mandata u Bijeloj kući. Grdešić ipak ne ide tako daleko.

'Sigurno je da će u anketama kratkoročno i Obama i demokrati doživjeti porast popularnosti. Pitanje je što će biti za dvije godine, kada se budu održavali izbori', objasnio je Grdešić, ali i dodao da se ispostavilo se da je održao obećanje iz predizborne kampanje da će ubiti Bin Ladena.

Svi se slažu da je sada moguća osveta Al Kaide. Tabak kaže da se do sada ta teroristička mreža pokazala kao pragmatična organizacija koja pažljivo bira mete koje su jednostavne za napad te se ne bi čudio da odgovor ne uslijedi tako brzo jer je sigurnost svugdje u svijetu sada pojačana. On smatra da je malo vjerojatno da njihov cilj bude Hrvatska jer kod nas ima relativno malo značajnih meta koje bi izazvale veliki odjek nakon napada na njih.