PROSLAVA BIN LADENOVE SMRTI

Amerikanci u deliriju na ulicama širom SAD-a

02.05.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Stotine tisuća Amerikanaca širom SAD-a izašle su na ulice slaveći vijest o ubojstvu Osame bin Ladena, a najmasovnija okupljanja zabilježena su pred Bijelom kućom u Washingtonu te na lokaciji Ground Zero i na Times Squareu u New Yorku. Za mnoge Bin Ladenova smrt predstavlja prekretnicu u borbi protiv terorizma i nadu da će odsada živjeti u sigurnijem svijetu

'Morali smo biti ovdje da bismo proslavili s ostalima. Veoma sam sretan zbog ove današnje vijesti', rekao je Stephen Kelley, veteran iz Zaljevskog rata i bivši američki marinac, koji je požurio pred Bijelu kuću čim mu je supruga javila što se dogodilo.

Studenti, koji su bili još djeca 11. rujna 2001, pojavili su se u velikom broju. Jennifer Raymond (18), umotana u ogromnu američku zastavu, također je pred Bijelom kućom.

'Svi smo bili u svojim sobama u studenskom domu i provjeravali Facebook, gdje se dogodila prava eksplozija poruka - o, moj Bože, Osama bin Laden je mrtav', kaže Jennifer Raymond. 'Svi u domu vrištali su i svi su odlučili doći pred Bijelu kuću', rekla je studentica.

Ova proslava vjerojatno je najveće spontano okupljanje naroda na toj lokaciji još od izbora Baracka Obame za predsjednika u studenome 2008.

U New York Cityju gradonačelnik Michael Bloomberg priopćio je: 'Građani New Yorka čekali su na ovu vijest gotovo 10 godina. Nadam se da će ona zatvoriti jedno poglavlje i donijeti olakšanje i utjehu svima onima koji su 11. rujna 2001. izgubili svoje voljene.'

Michael Massaroli radio je u Svjetskom trgovačkom centru osam godina, ali je otišao 1993, svega tjedan dana prije nego što su u eksploziji bombe uništeni donji katovi sjevernog nebodera. U tom napadu poginulo je nekoliko ljudi, a Massaroli se smatrao sretnikom koji je uspio izbjeći gotovo sigurnu smrt.

Sedam godina kasnije, Massaroli se vratio u Cantor Fitzgerald, tvrtku za financijske usluge smještenu na 101. katu Svjetskog trgovačkog centra. Tamo se zatekao, kao oženjeni 38-godišnjak sa šestogodišnjim sinom, 11. rujna 2001. kada se mlažnjak zabio u dio zgrade ispod njega.

Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, a udovica Diana još se nije oporavila od tragedije.

No objava predsjednika Baracka Obame da je ubijen Osama bin Laden, taj 'zločinački um' koji stoji iza napada na WTC u kojem su tog sunčanog jutra poginuli Massaroli i još gotovo 3.000 ljudi, konačno joj je, na vlastito iznenađenje, pomogla da zatvori i tu stranicu, izjavila je CNN-u.

'Nedostaje mi, ali osjećam da je pravda zadovoljena', rekla je stojeći na mjestu pogibije svog supruga, gdje su se nekoć uzdizali neboderi WTC-a, držeći u ruci njegovu fotografiju.

'Osjećam mirnoću kakvu nisam osjetila posljednjih 10 godina. Nisam mislila da će se to dogoditi... da će mi pružiti takav osjećaj', rekla je, dodajući da osjeća kao da sada može započeti s novim poglavljem u životu.

Slave i američki muslimani

Organizacija američkih muslimana također je pozdravila vijest da ječelnik Al Kaide 'eliminiran kao prijetnja našoj naciji i svijetu'. 'BinLaden nikada nije predstavljao muslimane ili islam. Ustvari, uz to štoje ubio tisuće Amerikanaca, on i Al Kaida prouzročili su smrtnebrojenih muslimana širom svijeta', priopćilo je Vijeće zaameričko-islamske odnose.

Njezin prijatelj Mario Castiola, koji je radio na raščišćavanju ruševina i potom u Iraku, sjetio se riječi bivšeg predsjednika Georgea W. Busha neposredno nakon napada.

'Sjećam se da je predsjednik Bush obećavao kako će privesti naše neprijatelje pravdi', kazao je, zaključujući da se to sada dogodilo.

Druga udovica, Kristen Breitweiser, kaže da će Bin Ladenova smrt promijeniti svijet.

'Moja 12-godišnja kći sutra će se probuditi u sigurnijem svijetu, a nadam se i u mirnijem svijetu. I to mi daje rijedak osjećaj olakšanja', rekla je, dodajući da je 'neizmjerno zahvalna antiterorističkim agentima na njihovim neumornim nastojanjima i nevjerojatnoj hrabrosti'.

Bilo je i drukčijih oblika proslave na području Ground Zero, uključujući skupinu mladića koji su mahali američkim zastavama i skandirali 'SAD! SAD!'.

'Trebalo je deset godina, ali svi slavimo što se to dogodilo danas', rekao je jedan od njih CNN-u, dodajući da 'svatko u Americi' slavi smrt Bin Ladena.

Daleko u Oxfordu u saveznoj državi Ohio student Mike Chase proslavio je tako što je prijatelju obrijao glavu, ostavljajući tek slova 'USA' s dvije crvene zvjezdice.

'Ovo znači da kada odlučimo nešto postići, to i ostvarimo. Ovo je velika prekretnica u borbi protiv terorizma', rekao je 21-godišnjak.

'Nikada nisam mislio da ću biti ovako uzbuđen zbog nečije smrti. Dugo sam to čekao', rekao je vatrogasac Michael Carroll (27), čiji je otac poginuo u napadu na WTC 11. rujna. 'A sada je konačno tu... dobar osjećaj', kazao je Carroll.

AFP