BIVŠI POTPREDSJEDNIK DUME:

Medvedev se odbija maknuti Putinu!

02.05.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Dmitrij Medvedev ne želi se povući s mjesta predsjednika Rusije na račun Vladimira Putina, nego bi se čak mogao kandidirati paralelno s njime na izborima u ožujku 2012 godine. Ovu tvrdnju u jučerašnjem intervjuu za Guardian izrekao je visokopozicionirani član vladajuće Ujedinjene Rusije, nedavno smijenjeni dopredsjednik Dume Konstantin Zatulin

'Medvedev je prekršio dogovor i sada Putin mora naći način kako da uvjeri Medvedeva da odstupi', izjavio je Zatulin, ustvrdivši kako Medvedev posljednjih mjeseci radi na podrivanju Putinovog utjecaja u Dumi (donjem domu ruskog parlamenta).

Mnogi promatrači u Rusiji i inozemstvu i danas su uvjereni da Medvedev samo čuva tron do povratka stvarnog vođe režima, Putina, koji je 2008. odbio mijenjati ustav i omogućiti si treći mandat zaredom u maniri postsovjetskih diktatora poput Lukašenka, Nazarbajeva ili Karimova. No sve je više ozbiljnijih znakova da se u negdašnjem moskovskom tandemu peterburškog porijekla razvilo suparništvo s neizvjesnim posljedicama.

Zanimljivo, intervju koji je Zatulin dao Guardianu sličan je onom koji je prije mjesec dana dao za ruski portal Regnum, ali je potonji maknut nakon samo tri sata! Zatulin je donedavno bio potpredsjednik Dume, ali tvrdi da je degradiran upravo zbog pretjerane podrške Putinu. Smjena je navodno tražena iz Kremlja.

Na scenu stupa Pravedna Rusija?

Zatulinov intervju potvrđuje teze da je Medvedev u protekle četiri godine u Kremlju okupio oko sebe stožer vlastitih pobornika zainteresiranih da upravo on nastavi voditi zemlju prema novoj, vjerojatno liberalnijoj, postputinovskoj epohi. Putin ima načelnu podršku Ujedinjene Rusije, ali navodno Medvedev pri kraju svog prvog mandata dobro kontrolira moćnu predsjedničku administraciju, koja između ostalog utječe i na državne medije.

Zatulin tvrdi da bi Medvedev mogao izaći na izbore kao kandidat formalno opozicijske stranke Pravedna Rusija. Medvedev, naime, zasad nije član nijedne partije. Pravednu Rusiju, doduše, mnogi analitičari prokazuju kao čisti proizvod kremaljskog inženjeringa kojim se simulira oporba. No, po nekim tezama, Pravedna Rusija ima još jednu funkciju: uskočiti u trenutku kada se vladajući režim dovoljno polarizira da između njega nastanu dvije stranke, koje bi se u perspektivi izmjenjivale na vlasti po uzoru na američke republikance i demokrate. O težnji da se u Rusiji stvori jak dvostranački sustav davno je govorio i sam Putin. No s obzirom na njegovu sumnjičavost spram političkih protivnika i poznatu 'doktrinu o stabilnosti' režima, moguće je da to dvostranačje izvedu sadašnje vladajuće elite, iz sebe, bez pripuštanja u taj proces 'remetilačkih faktora' poput, recimo, zapadu poznate ulične liberalne opozicije.