GEORGE BUSH:

'Ubojstvo Bin Ladena je američka pobjeda'

02.05.2011 u 08:41

Bionic
Reading

Iz Sjedinjenih Američkih Država i iz svijeta odmah nakon govora američkog predsjednika Baracka Obame, koji je objavio da su američke snage ubile Osamu bin Ladena, počele su stizati prve reakcije na likvidaciju najtraženijeg terorista na svijetu

Bivši američki predsjednik George W. Bush, u čijem su mandatu izvedeni teroristički napadi na New York i Washington, Bin Ladenovu smrt nazvao je 'američkom pobjedom'. Vijest mu je prenio osobno Barack Obama u telefonskom razgovoru.

'Čestitao sam i njemu i pripadnicima naših oružanih i obavještajnih snaga', rekao je bivši predsjednik. 'To je pobjeda Amerike, svih naroda koji teže miru i svih onih koji su izgubili svoje bližnje u napadima 11. rujna 2001', rekao je Bush, koji je mjesec dana nakon rujanskih napada pokrenuo invaziju u Afganistanu s ciljem uhićenja vođe Al Kaide.

'Borba protiv terorizma se nastavlja, ali večeras je Amerika poslala jedinstvenu poruku da je pravda zadovoljena bez obzira na uloženo vrijeme', ocijenio je bivši američki predsjednik Bush.

I njegov prethodnik Bill Clinton čestitao je Obami, nacionalnom sigurnosnom timu i vojnicima što su 'Bin Ladena priveli pravdi nakon desetljeća zločinačkih napada Al Kaide'.

Njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg izrazio je nadu da će ubojstvo vođe Al Kaide donijeti utjehu onima koji su izgubili najbliže u napadima na tornjeve WTC-a 11. rujna 2001. godine. 'Građani New Yorka čekali su 10 godina na ovu vijest. Nadam se da će ona donijeti utjehu i nekako zatvoriti tužno poglavlje onima koji su izgubili svoje voljene', rekao je. Nekoliko stotina građana okupilo se odmah na 'nultoj točki', mjestu gdje su nekada stajali tornjevi Blizanci, i na trgu Times te počelo slaviti Bin Ladenovo ubojstvo.

Britanski premijer David Cameron ocijenio je da je smrt Osame bin Ladena 'veliko olakšanje za ljude u svijetu'.

'Vijest o smrti Osame bin Ladena je veliko olakšanje. Osama bin Laden je odgovoran za najgore terorističke užase u svijetu: napade 11. rujna i brojne druge atentate u kojima su izgubljene tisuće života, među kojima i brojni britanski', priopćio je Cameron.

'Radi se o velikom uspjehu. Treba se prisjetiti onih koje je ubio Osama bin Laden i svih onih koji su izgubili drage osobe. Također treba zahvaliti onima na koji neumorno rade da nas zaštitite od terorizma. Njihov se posao nastavlja. Čestitam predsjedniku Baracku Obami i sudionicima te operacije', zaključio Cameron.

Vijest je pozdravio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. 'Država Izrael pridružuje se zadovoljstvu američkog naroda nakon Bin Ladenove likvidacije', stoji u priopćenju ureda premijera Netanyahua. 'Premijer čestita predsjedniku Baracku Obami na toj pobjedi pravde, slobode i zajedničkih vrijednosti demokratskih zemalja', dodaje se.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman rekao je da je Bijela kuća informirala izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu o Bin Ladenovu ubojstvu pola sata prije objave predsjednika Obame.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je talibane da prekinu s pobunom u zemlji i izvuku pouke iz ubojstva Osame bin Ladena. 'Moraju naučiti lekciju iz ovoga, moraju prekinuti s borbom', rekao je. Dodao je da Bin Ladenova nazočnost u Pakistanu pokazuje da izvor terorizma nije u Afganistanu. 'Borba protiv terorizma mora se voditi protiv baza i izvora, a one nisu u Afganistanu', smatra Karzai.

Indijski ministar unutarnjih poslova P. Chidambaram pozdravio je ubojstvo Bin Ladena, ali i ocijenio da činjenica se on skrivao nedaleko od Islamabada izaziva zabrinutost da je 'Pakistan utočište terorizma'.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova
u priopćenju naglašava da smrt vođe Al-Kaide nanosi veliki udarac terorističkim organizacijama u svijetu i pokazuje odlučnost međunarodne zajednice, uključujući Pakistan, da se bori i iskorijeni terorizam.

Vatikan
je priopćio da će Osama bin Laden morati odgovarati Bogu za ubojstva ljudi i korištenje religije kao sredstva za širenje mržnje. Naglasivši da se kršćani 'ne raduju' zbog smrti, vatikanski glasnogovornik, otac Federico Lombardi kazao je da 'Osama bin Laden snosi tešku odgovornost za širenje podjela i mržnje među ljudima, za brojna ubojstva i iskorištenje religije u te svrhe'. Za to će odgovarati pred Bogom, rekao je.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u priopćenju je naglasio da je Bin Ladenova smrti glavni događaj u svjetskoj borbi protiv terorizma. Francuska 'pozdravlja ustrajnost Sjedinjenih Država koje su ga tražile 10 godina', priopćila je Elizejska palača.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe je izjavio u ponedjeljak da je smrt Osame bin Ladena, kojeg su u Pakistanu ubile američke snage 'velika pobjeda svih demokracija koje se bore protiv terorizma'. Upozorio je ipak da njegova smrt ne podrazumijeva i nestanak prijetnja terorističkim napadima. 'Nije završena borba protiv najgoreg kukavičluka, tj. napada na nedužne', zaključio je Juppe.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je odahnula kad je čula vijest. 'Bin Laden je bio odgovoran za smrt tisuće nevinih ljudi. Snage mira bile su uspješne prošle noći, ali snage terorizma nisu poražene. Moramo i dalje biti oprezni', rekla je.

'Smrt Bin Ladena dobra je vijest za svijet i za sve ljude u svijetu koji slobodno razmišljaju i miroljubivi su', rekao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle

Smrt Osame bin Ladena pozdravila je Rusija. U priopćenju tiskovne službe Kremlja navodi se kako je to veliki uspjeh u borbi protiv terorizma i pokazuje da svjetski teroristi nemaju mogućnost bijega.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u priopćenju je istaknuo da je smrt Osame bin Ladena 'pobjeda dobra protiv zla, pravde protiv okrutnosti'. 'To je velika pobjeda Sjedinjenih Država i cijele međunarodne zajednice u borbi protiv Al-Kaide i terorizma', ocijenio je šef talijanske diplomacije, odavši počast 'odlučnosti Sjedinjenih Država u lovu na odgovornog za najtragičniji događaj s početka stoljeća', napade 11. rujna.

Turski predsjednik Abdulah Gul je pozdravio likvidaciju šefa al-Kaide. 'S velikim zadovoljstvom sam primio vijest o njegovoj smrti', rekao je novinarima Gul. Turska, većinski muslimanska zemlja, aktivno sudjeluje u borbi protiv Al-Kaide.

Palestinska samouprava je istaknula u ponedjeljak da je ubojstvo Osame bin Ladena 'dobra vijest za mir'.

Mađarska
, zemlja koja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom, Bin Ladenovu smrt ocijenila 'velikim uspjehom, koji ne znači i kraj borbe protiv terorizma'. Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi na državnom radiju MR-u dodao je kako je uvjeren da su nadležne američke vlasti 'već pokrenule potrebne mjere otklanjanja prijetnji' koje bi se mogle pojaviti nakon Bin Ladenova ubojstva.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je da će Bin Ladenova smrt 'svijet učiniti boljim', a jemensko ministarstvo vanjskih poslova smatra da ona predstavlja 'početak kraja terorizma'.