NEDOVRŠENI RADOVI

NASA ponovno odgodila lansiranje Endeavoura

01.05.2011 u 20:38

Bionic
Reading

Glasnogovornik NASA-e Mike Curie u nedjelju je izvijestio da će lansiranje raketoplana Endeavoura, planirano za ponedjeljak, ponovo biti odgođeno, jer još nisu gotovi radovi na uklanjanju elektroničkih problema koji su spriječili prvotno planirano lansiranje u petak

Još nije poznato kada će biti Endeavour biti lansiran na svoju posljednju misiju, rekao je Curie. U petak je posada identificirala problem s grijačima povezanim s pomoćnim agregatom 'shuttlea', zbog čega je lansiranje odgođeno prvi put.

Tijekom 14-dnevne misije, Endeavour i njegova posada trebaju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremiti 7-tonski Alfa magnetski spektrometar (AMS), te rezervne dijelove za postaju. Dvije milijarde dolara vrijedan spektrometar trebao bi istraživati svemirske fenomene kao što su tamna materija, antimaterija i tomu slično.

Endeavour je prvi put lansiran u svemir 7. svibnja 1992. a do danas je imao 25 svemirskih misija, na kojima je bilo 148 astronauta. U svemiru je proveo 280 dana, pri čemu je 4.429 puta obletio Zemlju, prevalivši 166.003.247 kilometara. Na svojim je misijama razmjestio tri satelita, jednom je pristao na svemirsku stanicu Mir i 10 puta na ISS. Nakon posljednje, 26. misije, Endeavour ide u dekomisiju i postat će izložak u Kalifornijskom znanstvenom muzeju u Los Angelesu.