Svijet PROTJERANI LIBIJSKI VELEPOSLANIK

Dobio 24 sata za napuštanje Velike Britanije

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u nedjelju 'vandalske napade na zgrade stranih veleposlanstava u Tripoliju, među kojima je bilo i talijansko', a službeni London je odlučio protjerati libijskog veleposlanika iz Velike Britanije 'nakon napada na britansko veleposlanstvo u glavnom libijskom gradu, kao i druge strane diplomatske misije', izvijestio je Foreign Office

'Jutros su vandalski napadnute zgrade nekoliko stranih veleposlanstava u Tripoliju, među kojima i talijansko', stoji u priopćenju talijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Zgrada veleposlanstva i rezidencija talijanskog veleposlanika u Tripoliju su, kako prenose talijanski mediji, opljačkane i devastirane. Od polovine ožujka veleposlanstvo je zatvoreno, a osoblje poslano u Italiju. U priopćenju talijanskog ministarstva osuđuje se Gadafijev režim koji nije zajamčio potrebnu zaštitnu stranim diplomatskim misijama u Tripoliju te se kritizira nepoštivanje elementarnih međunarodnih obveza. Talijani su uložili prosvjed Tripoliju preko svojeg veleposlanstva u Turskoj, koje će od sada privremeno zastupati talijanske interese i u glavnome libijskom gradu.

I službeni London u nedjelju je osudio napade na strane diplomatske misije u Tripoliju te je zbog toga odlučio protjerati libijskog veleposlanika u Velikoj Britaniji. 'Osuđujem napade na britansko veleposlanstvo i na misije ostalih diplomatskih zemalja', stoji u priopćenju Foreign Officea koje je potpisao ministar vanjskih poslova William Hague.

'Zbog svega navedenog odlučio sam protjerati libijskog veleposlanika iz Velike Britanije. Za napuštanje zemlje ima 24 sata', stoji u priopćenju te se dodaje kako 'napadi na diplomatske misije neće oslabiti' odlučnost Britanaca da zaštite civilno stanovništvo Libije.

I u talijanskom priopćenju stoji kako napadi neće utjecati na odlučnost službenog Rima da nastavi aktivnosti u Libiji s koalicijskim partnerima, čiji je glavni cilj zaštita libijskih civila.

Nije objavljeno koja su druga veleposlanstva napadnuta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još