Svijet NAVALA IMIGRANATA

Na Lampedusu stigao brod s 461 libijskom izbjeglicom

Brod s 461 afričkom izbjeglicom koji je isplovio iz Libije stigao je u noći na nedjelju na talijanski otok Lampedusu, javila je austrijska agencija APA

Brod na kojem se nalazilo i 44 žene i šestero djece zatražio je pomoć preko satelitskog telefona, kad je uplovio u malteške vode. S Lampeduse su u pomoć imigrantima isplovila tri broda obalne straže. Vremensku uvjeti prošle su se noći pogoršali i talijanska obalna straža se boji havarije libijskog broda s izbjeglicama.

Od petka je na Lampedusu pristiglo oko 2.500 imigranata. Većina ih potiče iz Tunisa. Talijanske vlasti namjeravaju ih još tijekom dana u nedjelju brodovima talijanske mornarice prebaciti na kontinent.

Od svrgavanja tuniskog predsjednika Ben Alija u siječnju u Italiju je samo iz te zemlje pristiglo više od 25 tisuća ilegalnih imigranata. Prema sporazumu o readmisiji, sklopljenom između Italije i Tunisa prije skoro tri tjedna, Rim tuniske imigrante može odmah poslati natrag. Međutim, svi koji su prije sporazuma stigli moraju biti zbrinuti. Također, prije no što se izbjeglice mogu deportirati, mora se utvrditi njihovo državljanstvo i odakle su stigli.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još