BEZ POTVRDE IZ NEOVISNOG IZVORA

Ubijen Gadafijev najmlađi sin u NATO-ovom zračnom napadu?

01.05.2011 u 07:12

Bionic
Reading

Libijske vlasti objavile su u noći sa subote na nedjelju kako je u zračnom napadu NATO-a, izvedenom u subotu kasno navečer, ubijen najmlađi sin libijskog čelnika Moamera Gadafija, Saif, i njegovo troje djece, no osim iz libijskih, za sada nema izvješća o tome iz NATO-ovih ili neovisnih izvora, javile su agencije. NATO potvrdio napad na Tripoli, ne i smrt Gadafija mlađeg

Glasnogovornik libijske vlade kazao je da su libijski čelnik Moamer Gadafi i njegova supruga neozlijeđeni u napadu.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kazao je kako je Bijela kuća upoznata s izvješćem libijskih medija o tome da je Gadafijev sin ubijen te prati situaciju.

NATO je u nedjelju rano ujutro potvrdio da je izveo napad na područje Bab al Azizija u Tripoliju, no nije potvrdio da je poginuo najmlađi sin libijskog čelnika Moamera Gadafija, Saif, kako je ranije objavila vlada u Tripoliju.

‘NATO je nastavio svoje precizne zračne udare na vojna postrojenja Gadafijeva režima u Tripoliju ove noći, uključujući i napade na zgradu zapovjedništva i kontrole poznat kao sektor Bab al Azizija’, navodi se u priopćenju NATO-a.

‘Znamo za nepotvrđena medijska izvješća po kojima bi neki članovi Gadafijeve obitelji mogli biti ubijeni’, kazao je u priopćenju zapovjednik operacije u Libiji, general Charles Bouchard. Zapovjednik NATO-a kazao je da NATO žali zbog bilo kojeg izgubljenog života, posebice nevinih civila.

‘Svi su ciljevi NATO-a vojni i jasno su povezani sa sistematičnim napadima Gadafijeva režima na libijski narod i naseljene zone’, rekao je general Bouchard istaknuvši kako ciljevi napada nisu pojedinci

Čini se da je riječ o drugom udaru NATO-a na Gadafija u posljednja 24 sata, navode agencije. U subotu ujutro raketa je udarila u blizini zgrade televizije u Tripoliju u vrijeme televizijskog obraćanja libijskog vođe u kojemu je ponudio pregovore. Gadafi se u subotu ujutro pojavio na televiziji objavivši kako nikada neće odstupiti s vlasti te je pozvao Pariz i Washington na pregovore o izlasku iz krize. Ponudio je pregovore i pobunjenicima koji su ponudu odbili kao lažnu i nepouzdanu. Ponudu je odbio i NATO najavivši da će nastaviti s operacijama dok ne prestanu napadi režima na civile.

Službeni Tripoli zaprijetio je u subotu da će napasti svaki brod koji uplovi u Misratu, lučki grad 200 km istočno od Tripolija, pod opsadom već dva mjeseca, te je pozvao pobunjenike na predaju. Tijekom dana u blizini zračne luke u Misrati nastavile su se borbe u kojima je, prema više izvora, poginulo 10, a ranjeno 20 ljudi. U subotu navečer najmanje je 13 eksplozija potreslo tu libijsku luku u trenutku kada su NATO-ovi zrakoplovi nadlijetali grad, no nema izvješća o posljedicama.

Na jugoistoku zemlje, 70 vojnih vozila Gadafijevih snaga napalo je oazu Jalo (300 km južno od Bengazija) ubivši šest civila i četiri pobunjenika, objavili su pobunjenici.

U Tripoliju, blizu 400 predstavnika plemena vjernih režimu objavilo je u priopćenju da se spremaju otići u Bengazi da bi se našli s predstavnicima plemena pod kontrolom pobunjenika s ciljem dolaska do pomirenja.

Gadafi, koji je došao na vlast udarom 1969. godine, bori se protiv pobunjenika koji su zauzeli dobar dio istočnog dijela zemlje. Snage NATO-a predvođene Britanijom i Francuskom imaju dozvolu, na temelju rezolucije UN-a, izvođenja zračnih napada na Gadafijeve snage kako bi zaštitili civile.

Borbe koje se vode u libijskom građanskom ratu razvile su iz prosvjeda, pokrenutih prije blizu tri mjeseca, u kojima su se tražile veće političke slobode, a koji su se širili arapskim svijetom. Tijekom posljednjih tjedana nijedna strana u sukobu nije bila sposobna zadati završni udarac.

Libijske snage došle su prošlog mjeseca pred vrata Bengazija, središta pobune, i tada se Gadafi pojavio na televiziji zaprijetivši da će skršiti pobunu ne pokazujući ‘žaljenja ni milosti’. U danima koji su uslijedili došlo je do donošenja rezolucije UN-a kojom se dopuštaju zračni udari i spašavanje pobunjenika od poraza.

Abdul Džalil žali zbog Gadafijeva sina

Čelnik libijskih ustanika Mustafa Abdel Džalil izjavio je u nedjelju da osjeća bol i tugu za svakom žrtvom pa tako i za sinom i unučadi svog protivnika Moamera Gadafija, ali je njega okrivio za nasilje u zemlji.

'Osjećamo bol i tugu zbog krvoprolića, čak i kada se napada Gadafijeva kuća, kao sinoć. Osjećamo bol za svaku nepravednu žrtvu", rekao je Abdel Džalil. 'Ali krv njegovih sinova nije ništa dragocjenija od krvi drugih Libijaca i Libijki', dodao je i proglasio ga krivcem za građanski rat u Libiji.

'On je bombardirao naše gradove i sela, on je prolijevao krv i ubijao djecu', rekao je Abdel Džail u razgovoru za televiziju Al-Džaziru.